latinica  ћирилица
15/09/2019 |  13:08 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

ХНС: Политичка декларација води рушењу темеља БиХ

Хрватски народни сабор у БиХ саопштио је данас да је Програмска декларација СДА неприхватљива за Хрвате и да води рушењу темеља БиХ.
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

Из ХНС-а су одбацили циљеве и смјер дјеловања који су дефинисани у овој декларацији, коју сматрају потпуно неприхватљивом за опстанак и стабилност БиХ.

- Оваква декларација је неприхватљива за Хрвате, који се дуги низ година у свим разговорима са партнерима са бошњачке стране боре за један од најважнијих темеља државе - равноправност свих народа и грађана. Овом декларацијом СДА показује потпорно супротан смјер - наводи се у саопштењу.

Из ХНС-а подсјећају да је БиХ једино могућа као државна заједница три потпуно равноправна конститутивна народа.

- БиХ није и никада неће бити једностран пројект направљен по вољи једног народа - указују из ХНС-а.

У саопштењу се наводи да је Програмска декларација СДА доказ организованог политичког, идеолошког и медијског насиља над Хрватима у БиХ.

- Бошњачка политика се не може представљати као добронамјерна, она која држи до грађана, изградње бољих односа и перспективне будућности БиХ док истовремено проводи рушилачку политику и подржава опструкције - истичу из ХНС-а.

Из ХНС-а позивају политичке представнике Бошњака да се врате разговорима за праведна рјешења која ће свима у БиХ донијети добро.

- Будући да постојећа рјешења не обезбјеђују пуну равноправност, неопходно је измијенити Устав и Изборни закон како би се обезбиједило право легитимног представљања конститутивних народа. На то нас обавезују пресуде судова и упозоравају европски званичници - наводе из ХНС-а.

Из ХНС-а истичу да је неопходно што прије пронаћи широки политички и друштвени консензус и тиме обезбједити стабилну политичку атмосферу, формирати власт и вратити се путу према ЕУ и НАТО-у.

- Сви други потези, попут Програмске декларације СДА, су пут у прошлост, а не будућност БиХ. ХНС БиХ неће бити дио пројекта рушења БиХ, него њене изградње и, као до сада, предводници позитивних вриједности, отворени за дијалог и договоре на добробит свих народа и грађана БиХ - поручују из ХНС-а.