latinica  ћирилица
15/09/2019 |  13:55 | Аутор: СРНА

Вуковић: Источно Сарајево никад неће бити у саставу Сарајева

Источно Сарајево никада неће постати дио административног подручја града Сарајева, како је то предвиђено у декларацији СДА, изјавио је данас Срни градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и указао да је оваква политика отјерала из Сарајева 200.000 људи.
Ненад Вуковић - Фото: СРНА
Ненад ВуковићФото: СРНА

Коментаришући декларацију СДА, којом је, између осталог, предвиђено да административно подручје града Сарајева обухвати цјелокупну територију пријератног Сарајева, што укључује и простор Источног Сарајева, Вуковић каже да постоји више разлога зашто се тако нешто никада неће догодити и подсјетио да је за одбрану Српског Сарајева животе дало 4.000 људи.

- То је број који нас обавезује да у миру сачувамо оно што су наши борци стекли у рату, а то је слобода српског народа, слобода сарајевских Срба и опстанак Српског Сарајева као заједнице сарајевских Срба који су се успјели организовати на начин да данас имамо организован самосталан живот на овом простору - нагласио је Вуковић.

Он истиче да руководство Источног Сарајева разумије потребу за сарадњом са Сарајевом, што је више пута исказивало, али да не прихвата такозване интеграције или реинтеграције о којима говоре званичнци СДА, а посебно њихов лидер Бакир Изетбеговић.

- Безобразно је очистити Сарајево од свих народа и имати класичан бошњачки град, а онда глумити мутиетничност. Не постоји мултиетничко Сарајево и то се јасно види из пописа 1991. и посљедњег 2013. године који показује да у том граду има више Кинеза него Срба - навео је Вуковић.

Он је навео да је СДА протеклих дана послала веома лоше поруке из којих се чује непотребно призивање политике 90-их година, што захтијева организован одговор из Републике Српске, али и из Источног Сарајева.