latinica  ћирилица
15/09/2019 |  14:43 | Аутор: СРНА

Караматић: Декларација ревитализује Херцег-Босну

Члан Предсједништва Хрватског народног сабора Марио Карамтић оцијенио је да се Програмском декларацијом, усвојеном на Конгресу СДА, ревитализује Хрватска Република Херцег-Босна.
Марио Караматић - Фото: klix.ba
Марио КараматићФото: klix.ba

Караматић је рекао да је тзв. "република БиХ" била прије Дејтона и да је обухватала 23 одсто БиХ, те подсјетио да су биле и Хрватска Република Херцег-Босна и Република Српска.

- Како ће они организовати `републику БиХ` на четвртини територије БиХ, то је њихов проблем", истакао је Карамтић, који је и предсједник Хрватске сељачке странке.

Караматић је рекао да му је веома драго што је СДА препознала иницијативу ХСС-а о неопходности ревитализације Херцег-Босне и да су у том правцу и донијели декларацију.

Он је напоменуо да је декларација повратак на преддејтонско стање, будући да је неодржива оваква организација БиХ, накнадно девастирана од високих представника.

- То је оно што ми заговарамо има двије године. СДА је сада направила искорак у том правцу и ми им захваљујемо - навео је Карамтић.

Он сматра и да је декларација СДА списак жеља, али и да му је драго што су у тој странци навели да ће отворити врата за друге народе.

- Тако ће СДА постати мултиетничка странка, јер ће се у њој налазити муслимани Бошњаци, муслимани Санџаклије, муслимани Арапи, Шиити, Сунити, те ће тако отворити врата према Европи - рекао је Караматић.