latinica  ћирилица
15/09/2019 |  15:48 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Вишеградска бања - бисер туристичке понуде

Стара скоро 400 година, термална вода Вишеградске бање "Вилина влас" нема конкуренцију ни у модерној козметици. Подмлађује и спречава старење. Због своје љековите радиоактивности, на простору бивше Југославије друга је по квалитету. Бања је у систему здравствене заштите Републике Српске и бисер туристичке понуде.

Једна од вишетерапијских процедура је и гимнастика у термалној води на 34 степена. Љековита вода помаже код упала костију, зглобова, деформитета, дисајних путева, неуролошких, кожних и женских обољења и бројних повреда. У љековитост воде прије више од двије деценије увјерила се и Подгоричанка Љубинка Гогић.

- Имам проблеме са куковима и зглововима тако да сваке године дођем - каже Љубинка, док Иконија Савић из Београда истиче:

- Имала сам проблема са кичмом са екстремитетима крупним зглобовима. Долазим редовно и сада ми је много боље - тврди Иконија Савић. 

Седам, десет, двадесет један дан, честа су питања, колико траје рехабилитација. Љекари кажу, да се за сваког пацијента одређује посебно у зависности од стања обољења.

- Долазим годинама овдје. Због ратних дешавања био сам рањен у ногу и мени је на срећу много ближе него осталима доћи овдје - прича Светозар Гузина из Вишеграда.

Славица Илић из Милића спас у бањи је нашла послије саобраћајне несреће. 

- Још 2006. године сам имала тешку саобраћајну несрећу. Послије извјесног времена доша сам у Вишеград, санирала сам скоро све посљедице - прича Славица Илић.

Бистра, без мириса, пријатног укуса за ову хомеотерму вјерују да нема конкуренцију. 

-  Специфично садржајно дјелује на организам и ту негдје лежи ово подмлађује унапређује здравље што у медицини сматрамо да се ради и на превентиви, а не само на лијечењу - истиче Душана Буквић, директорка ЈУ Рехабилитациони центар "Вилина Влас" Вишеград.

За љековиту воду чуло се од 1571. године, када су радницима, који су извлачили камен за изградњу на Дрини ћуприје, зарастале ране и огреботине. Четири године касније, подигнута су два купатила, која су и данас бисер бањске понуде. Бања је добила име по ендемској папрати – Вилина влас.