latinica  ћирилица
15/09/2019 |  16:40 | Аутор: РТРС

Бањац: Циљ - рушење Дејтонског споразума

Шеф клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац сматра да је Програмска декларација СДА донесена с циљем рушења Дејтонског споразума што значи нестанак БиХ, те да Република Српска у том случају треба да постане држава.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Бањац је изјавио Срни да је ДНС мишљења да је за Републику Српску неприхватљиво рушење Дејтонског споразума, а поготовно унитарна БиХ, односно једна република.

Он је рекао да ће то значити потпуну дестабилизацију БиХ, уколико је циљ СДА да прекраја такав Дејтонски споразум.

- Та дестабилизација неће бити само политичка, већ у сваком погледу и сматрам да то води ка томе да ће БиХ у наредном периоду престати да постоји - објаснио је Бањац.

Он је додао да у том случају Република Српска не би имала никаквог основа да остане у таквој БиХ, јер СДА, као најјача бошњачка политичка партија, жели да укине документ на основу којег је настала државна заједница БиХ.

Према његовим ријечима, Бакир Изетбеговић и СДА сада су јасно ставили до знања да БиХ неће постојати оваква као што је сада.

- У том случају Република Српска треба да постане држава, јер је немогуће да остане у БиХ према декларацији коју је синоћ усвојила СДА. Сада је више него јасно да Република Српска мора да предузме одређене кораке - закључио је Бањац.

Конгрес СДА усвојио је синоћ Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.