latinica  ћирилица
15/09/2019 |  18:15 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Новиков: Наивно вјеровати да ће Срби заборавити НАТО агресију

Први замјеник предсједника Одбора руске Думе за спољне послове Дмитриј Новиков изјавио је да је наивно надати се да ће Срби заборавити НАТО бомбардовање 1999. године, које је неоспорни злочин.
Димитри Новиков (фото: interkomitet.com) -
Димитри Новиков (фото: interkomitet.com)

Поводом позива одлазећег америчког амбасадора у Србији Кајла Скота да Срби НАТО бомбардовање треба да посматрају у широј перспективи, Новиков је рекао да је то у ствари приједлог да се заборави на злочиначка дјела војника НАТО-а, што је немогуће.

- Ти догађаји остају у историји народа као једна од његових најважнијих и најдраматичнијих страница - истакао је руски парламентарац.

Новиков је нагласио да постоје злочини који не застарјевају, а један од тих је бомбардовање Југославије, које се дешавало пред међународном заједницом, преноси "Спутњик".

- Из Вашингтона се није чула ни ријеч покајања, нити је било других изјава које би дезавуисале те догађаје који су се десили на иницијативу САД. Веома је наивно надати се да ће Срби то заборавити и да ће промијенити своје мишљење о тим догађајима - закључио је Новиков.

Скот раније позвао Србе да НАТО бомбардовање Југославије 1999. године посматрају у широј перспективи. НАТО је у марту саопштио да је бомбардовање Југославије било потребно и легитимно.

Снаге НАТО-а су 24. марта 1999. године, без одобрења Савјета безбједности УН, покренуле операцију на територији СР Југославије.

Током борбених дејстава, која су трајала 78 дана, погинуло је више од 2.000 људи, а у нападима су уништени не само војни објекти, већ и школе и болнице.