latinica  ћирилица
15/09/2019 |  18:33 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Крај страху од поплава - проширење ушћа Јање у Дрину

До краја године требало би да буде завршена регулација комплетног корита ријеке Јање у насељу Јања, од Модрана до ушћа ове ријеке у Дрину. У току су радови на двије локације, а раније је уређено ријечно корито у центру насеља. Радове финансира ресорно министарство из кредита Свјетске банке.

Ушће Јање у Дрину ускоро ће бити проширено и потпуно бетонирано како би се избјегли проблеми који су раније настајали у вријеме високих водостаја обје ријеке. Највећи број поплава у Јањи узроковала је истоимена ријека.

- То је да кажем брдска ријека у којој се салива сва вода са Мајевице, и она у року од неколико сати од Мајвице до Јање дође и пошто смо ми ту најнижи увијек смо ти који страдамо. Сва се вода разлије по Јањи, уништи пољопривредна добра, усјеве, а неријетко и стамбене објекте - каже Азем Алетовић, предсједник мјесне Ззаједнице Јања.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбиједило је 6,2 милиона КМ за регулацију корита ријеке Јање, 1.850 метара узводно од ушћа у насељу Брзава, гдје ће бити изграђен и нови мост. Ради се о систему водозаштитних објеката уз ријеку Дрину. 

- Практично ово је дио система везаног за ријеку Дрину и рјешавати дрински насип без уређења ушћа ријеке Јање у Дрину је бесмислено и управо је ово дио плана о коме смо разговарали у Градској управи Бијељина, гдје из средстава намијењених за изградњу наспипа на ријеци Дрини финансирамо и ове активности - поручио је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Извођачи се надају да ће послове успјети да заврше прије јесени када се очекују виши водостаји. Рок за завршетак овог посла је крај новембра.

- На средини дионице се ради бетон и камен, а овдје се само поставља камен и праве се шкарпе овдје заштита значи од повратка воде према граду, пројекат је вриједан негдје 5.200.000 КМ без ПДВ-а и тренутно смо негдје на средини пројекта - поручује Милан Гутић, директор фирме "Инстел".

Раније је, захваљујући донацији турске агенције Тика, уређено корито ријеке Јање у центру насеља, а у току су и радови на тзв. четвртој фази, од Модрана до Јање који се финансирају средствима Европске уније.