latinica  ћирилица
16/09/2019 |  09:57 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Џаферовић потписао држављанство оснивачу "Исламске државе"

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић је рекао да је један од двојице данашњих лидера СДА Шефик Џаферовић 30. априла 1994. године потписао папире којима оснивач "Исламске државе" шеик Калид Мухамед Ал Заркави и "мозак" терористичког напада 11. септембра у Америци, добија путна документа БиХ.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Галијашевић је рекао за Вечерње новости да су оперативци Ал каиде усред БиХ, недалеко од Маглаја, спремали терористички напад који је за посљедицу имао 11. септембар у САД.

Он је рекао да су Осама бин Ладен, Ал Заркави и Мохамед Ата само неки од терориста уз чија имена је на Интерполовим потјерницама стајало да су били држављани БиХ од 1994. године, а да су им документа давали исти људи који су минулог викенда у Сарајеву промовисали циљеве СДА, замаскиране изградњом "цјеловите Босне".

Галијашевић је навео да је шеик Ал Заркави био пријављен на адреси сарајевске општине Стари град, Улица Абдестхана 4, а да је 29. новембра његово пребивалиште регистровано у Зеници, у Улици Армије БиХ 13.

Према његовим ријечима, Бин Ладен је био заведен као становник у сарајевској општини Центар 1996. године под бројем 10.907, пријављена адреса становања била је Малта 1, а пасош му је издао један од кључних исламистичких званичника БиХ Хусеин Живаљ.

Галијашевић је навео да су Бин Ладен и његови највиши официри у БиХ имали сигурну кућу до 2001. године.

Он је додао да је Мохамед Ата, први оперативац групе од 19 особа која је напала Њујорк, акцију планирао у вехабијској заједници у селу Бакотић, осам километара од Маглаја.

Прича Бакира Изетбеговића на конгресу СДА о неправедним суђењима бившим командантима такозване Армије БиХ, а посебно Сакибу Махмуљину под чијом командом су ратовали муџахедини, јесте, каже Галијашевић, "завјеса" која треба да сакрије ратну прошлост Џаферовића.

Галијашевић подсјећа да је Џаферовић 1994. и 1995. године био начелник Службе јавне безбједности у Зеници, када су у овом граду меџахедини имали кампове, те да је знао за све злочине над Србима.

Галијашевић каже да је у посједу тадашњих телефонских бројева Бин Ладена, Абу Хамзе, Ал Заркавија, терориста који су командовали одредом "Ел муџахедин", а већина их је регистрована у Енглеској.

"Џаферовић није ништа предузима када су на територији Зенице муџахедини клали заробљене Србе током 1994. и 1995. године", каже Галијашевић.

Он је подсјетио да су и Ал каидини пилоти Навас ал Хазми Халид и Алми Хар Тикх, који су напали Њујорк, имали саудијско и држављанство БиХ, док је терориста који је као свједок сарадник открио како је изведен тај напад 11. септембра, "по папирима био Босанац".

Галијашевић је напоменуо да је убица Арид Ука који је убио два америчка војника на аеродрому у Франкфурту био такође "свети ратник у БиХ", да је Халид Масуд који је прије двије године газио аутомобилом људе испред Вестминстерске палате у Лондону био у "Ел муџахедину", а осумњичени за терористички напад у метроу у истом граду крили су се у највећој џамији у Сарајеву.

Он је додао да је у Амбасади БиХ у Бечу издат пасош команданту одреда "Ел муџахедин" Халиду бин Абдулаху, који је добио "жуту пропусницу" са слободним приступом објектима УН и који је наступао под именом Сафет Абид Ћатовић.