latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:32 | Аутор: СРНА

Дрецун: Београд "обуздао намјере" Приштине

Београд је смањивањем бројем држава које су признале самопроглашену независност Косова показао да ће бити много теже онима који би "да угурају" Приштину у Интерпол, оцијенио је данас предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič) -
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič)

Он је, поводом наговјештаја Приштине да ове године неће поднијети захтјев за чланство у Интерполу, истакао да је Београда снажном дипломатском активношћу и јачањем позиција на међународном плану успио да "обузда намјере Приштину" у вези са Интерполом.

- Приштина је сигурно посавјетована од неких западних држава да тренутно, по њиховим процјенама, нема услова да добије шансу у Интерполу и да је боље да се не кандидује да не доживи блам, не само за себе него и за западне државе које стоје иза ње - рекао је Дрецун за телевизију Пинк.

Упитан о ставу одлазећег министара спољних послова самопроглашеног Косова Србије Беџета Пацолија да ће Русија морати да призна косовску независност, Дрецун је навео да би неко у Русији требало да објасни бизнис позиције Пацолија у Русији и има ли неке политичке везе.

- Колико чујем када одем у Москву, Пацоли и даље важи за бизнисмена без кога практично ниједан посао у грађевини који иде из неких озбиљнијих државних фондова не може да се ради. Он и даље тамо обавља неке послове, па ми сад ту и није јасан тај однос - рекао је Дрецун.

Он је рекао да је Пацоли у вријеме руског предсједника Бориса Јељцина згрнуо велике паре тако што је био главни грађевински оперативац и да се све радило преко њега.

- Сада ми нешто није јасно, можда нисам довољно обавјештен, па бих волео да нам неко разјасни ту ситуацију - рекао је Дрецун.

Упитан о изјави портпарола руског Министарства спољих послова Марије Захарове да САД морају да упуте извињењ због тога што су бомбардовале Југославију 1999. и да плате одштету породицама погинулих и повријеђених, те да би тек тада могле да траже од других да се окрену будућности, Дрецун је рекао да та изјава одговара истини и прија ушима људи у Србији.

Напоменувши да су САД највећа сила на свијету и да такве земље обично не признају своје грешке, Дрецун је истовремено упитао да ли пријатељска Русија има механизам на располагању да натјера САД да Србији плати ратну штету.

Он сматра да Србија треба да држи генерални правац јачања билатералних односа са САД, упркос неслагањима, и да то искористи за рјешавање проблема. "Да спречимо даље наношење штете српском народу, да сачувамо Републику Српску од покушаја Бошњака да је потпуно елиминишу, да постигнемо компромисно решење /по питању Космета/...", рекао је Дрецун.