latinica  ћирилица
16/09/2019 |  14:20 | Аутор: СРНА

Први позитиван ребаланс буџета и повећање плата од осам до 15 одсто

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је Влада усвојила први пут приједлог позитивног ребаланса буџета који предвиђа повећање плата од осам до 15 одсто, те да то неће угрозити буџет и стабилност финансија.
Динар, Србија - Фото: РТРС
Динар, СрбијаФото: РТРС

- Позитиван ребаланс биће први пут, јер су повећани приходи, који ће бити распоређени на повећање плата и пензија, као и на инфраструктурне пројекте - рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре.

Она је навела да је суфицит буџета крајем августа износио 46,4 милијарде динара /више од 393 милиона евра/.

Брнабићева је додала да ребаланс предвиђа од 1. новембра повећање плата од осам до 15 одсто, и то највише у здравству, затим у секторима науке и културе, потом у просвјети, судству, установма социјалне заштите и службама безбједости и безбједносним снагама и запосленима у јавној управи.

Према њеним ријечима, биће уложена милијарда евра у здравствену инфрастурктуру, за пензионере је превиђена једнократна исплата од 5.000 динара, а повећање пензија биће од 1. јануара сигурно пет одсто.

Брнабићева је рекла да је за инфраструктурне пројекте предвиђено 16,8 милијарди динара /142,4 милиона евра/, и то 120 милиона евра за Моравски коридор /за дионицу Појате-Прељина/, а почетак изградње се очекује у октобру ове године.

Она је додала да је планирана изградња дионице Чачак-Пожега, на ауто-путу "Милош Велики".

Према њеним ријечима, предвиђена су и средства за рјешавање проблема грађана задужених у швајцарцима и обнова објеката уништених у поплавама.

Брнабићева је рекла да се јавни дуг Србије смањује и да је пао на 52 одсто.

- Србија остаје лидер у привлачењу страних директних инвестиција. Према прелиминарним информацијама, за првих седам мјесеци ове године оне су достигле 2,32 милијарди евра, што је за 43 одсто више него у истом периоду прошле године, која је била историјски најбоља - истакла је Брнабићева.