latinica  ћирилица
16/09/2019 |  14:52 | Аутор: СРНА

Брнабић: У дијалог да се укључи свако ко може да посредује

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Београд подржава укључивање свакога ко може да посредује и помогне укидању косовских такса на робу из централне Србије и наставку дијалога са Приштином.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

Брнабићева је, поводом навода приштинских медија да Њемачка и Француска желе да се, попут САД, укључе у дијалог Београда и Приштине, рекла да су те земље најдиректније покушале или уложиле значајан напор да посредују у том дијалогу по питању такса.

- Њемачка и Француска су значајни партнери, имамо одличну комуникацију. У неким стварима смо сагласни, у неким не - рекла је Брнабићева новинарима.

Она је навела и да се Приштина оглушила на позиве те двије земље да укине таксе на робу из централне Србије, подсјећајући да је Њемачка, на састанку у Берлину, никад јасније позвала Приштину да то учини.

- Ако могу /Њемачка и Француска/ да помогну - нека помогну. Надам се да ће дијалог бити настављен у што краћем року - рекла је Брнабићева.

Брнабићева је додала да штету од такса трпи и централна Србија, али и Срби и Албанци на Косову и Метохији, пренијели су београдски медији.

Она је потврдила да ће у сриједу, 18. септембра, у Берлину разговарати са њемачким канцеларом Ангелом Меркел, а једна од најважнијих тема биће дијалог Београда и Приштине.