latinica  ћирилица
16/09/2019 |  17:52 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

"Мет" или "лед"- нова синтетичка дрога изазива тешку зависност и неријетко смрт

Нове дроге безбједносни су и јавно-здравствени проблем друштва, због чега је на њихову појаву потребно одговорити институционално, порука је са радионице “Правна реакција на појаву нових психо-активних супстанци” у организацији Министарства унутрашњих послова Српске. На простору БиХ идентификоване су четири нове психо-активне супстанце.

МЕТ или ЛЕД, дрога је која ствара акутну депресију, психотичне нападе и трајно оштећује мозак. Уз већ познате дроге, појава нових све већи је проблем. Крајем августа ове године заплијењена је и код нас - у Бијељини.

- Ради се о тешкој хемијскох дроги која долази на наше терене. Ради се о синтетичкој дроги чији је хемијски назив метамфетамин или кристални мет. Веома је опасна дрога, изазива велику овисност и утиче на нервни систем - истакао је Срђан Гајић, начелник Сектора криминалистике полиције ПУ Бијељина.

Милосав Савковић, начелник Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске каже да све те нове врсте синтетичких дрога имају по 10 пута јача дејства у односу на постојеће дроге и као такве веома често имају смртни исход приликом узимања.

На узорку од 960 испитаних широм Републике Српске утврђено је да је око пет одсто 15-годишњака имало контакт са неком врстом дроге. У прошлој години 540 особа лијечено је од зависности, најчешће од хероина. А до хероина и других тежих дрога, пут зависника неријетко почиње и од освјеживача који у свом саставу имају психоактивне супстанце.

Иако је на тржишту БиХ утврђено присуство четири врсте нових дрога, оне још нису на листи забрањених супстанци. МУП Српске је, преко Комисије за сузбијање злоупотребе дрога, слао захтјеве институцијама на нивоу БиХ, које до сада нису одговарале. А све док су такве дроге ван листе, њихово посједовање није кажњиво.