latinica  ћирилица
16/09/2019 |  18:19 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Пјеснику Будимиру Дубаку уручена награда "Бранко Радичевић"

Српском пјеснику из Црне Горе Будимиру Дубаку данас је у Сремским Карловцима уручена међународна награда "Бранко Радичевић" и на свечан начин затворено овогодишње "Бранково коло", највећа смотра пјесника у Србији и региону посвећена великану пјесничког европског лирског романтизма Бранку Радичевићу.
Сремски Карловци - Фото: СРНА
Сремски КарловциФото: СРНА

Уручујући Дубаку ову престижну награду, предсједник културне институције Бранково коло Ненад Грујичић подсјетио је на давну идеју чувеног новосадског вајара Јована Солдатовића да се од подножја до фрушкогорског врха Стражилова подигне "Алеја песника" која би обухватала свјетске, европске и наше пјеснике. 

- На сваких педесетак метара до врха Стражилова, до споменика Бранку подигнутог 1885. године, два љета послије чувеног преноса пјесникових земних остатака из Беча на Стражилово, биле би постављене бисте иностраних и наших пјесника, уз клупе са кратким биографијама и антологијским стиховима - рекао је Грујичић на церемонији затварања "Кола" одржаној у чувеној Карловачкој гимназији.

Примајући високу међународну награду са именом Бранка Радичевића, нови лауреат Дубак је истакао да је Бранко имао посебан однос према Црној Гори, као свом празавичају.

Међу досадашњим добитницима међународне награде "Бранко Радичевић" налазе се истакнути пјесници из свијета као што су Филип Танселен /Француска/, Вјачеслав Купријанов /Швајцарска-Русија/, Насо Вајена /Грчка/, Никита Данилов /Румунија/, Керол Ен Дафи /Велика Британија/, Валериј Латињин /Русија/, Славомир Гвозденовић /Румунија/, Бабкен Симоњан /Јерменија/, Петар Милошевић /Мађарска/, Енес Кишевић /Хрватска/, Јирген Израел /Њемачка/ и Олга Мартинова /Русија-Њемачка/.

У данашњем свечаном програму затварања "Кола" учествовали су хорови Карловачке гимназије и Карловачке богословије "Свети Арсеније Сремац" који су уз диригентско вођење Иване Пуношевац извели "Химну карловачких ђака" и "Српкињу" Исидора Бајића.

Млада драмска умјетница Даница Петровић надахнуто је говорила чувену Бранкову пјесму "Укор".

Оперска умјетница Силвиа Минеа у клавирској пратњи Маје Грујић отпјевала је композицију Станислава Биничког "Кад ја виђех очи твоје".

У славу поезије, Сремских Карловаца, Стражилова, Бранка и новог лауреата, наступили су пјесници Драгослав Павлов, Јулија Капорњаи, Милош Јанковић, Лидија Ђого и други.

Током трајања Бранковог кола од 6. до 16. септембра ове године изведено је 20 разноврсних програма поезије, драмске и музичке умјетности, филозофије и духовности.

Програми су изведени на Стражилову, Сремским Карловцима и Новом Саду пред многобројном младом и кроз вријеме одњегованом публиком "Бранковог кола".

На пјесничкој смотри "Бранково коло" наступило је неколико стотина извођача почев од најмлађе преко средње до најстарије генерације.

Бранко Радичевић /1824-1853/ био је један од највећих српских пјесника европског лирског романтизма. За кратког живота он је написао 54 лирске и седам епских пјесама, два одломка епских пјесама, 28 писама и један одговор на критику.