latinica  ћирилица
16/09/2019 |  18:36 | Аутор: СРНА

Ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина корак ка будућности Срба и Албанаца

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је да је ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина економски исплатив, али и реалан корак ка будућности која мора да постоји између Срба и Албанаца.
Аутопут Милош Велики, Србија (фото: D. Goll / Tanjug) -
Аутопут Милош Велики, Србија (фото: D. Goll / Tanjug)

- Сваки ауто-пут који пролази кроз Србију даје стабилност прије свега, али и могућност додатних инвестиција које ће долазити. Тај ауто-пут свакако представља реални корак ка будућности која мора да постоји између Срба и Албанаца и у неком наредном периоду - рекла је Михајловићева за српски портал "Косово онлајн" из Звечана.

Она је истакла да о исплативости овог ауто-пута говори то што у његовом финансирању учествују Европска инвестициона банка /ЕИБ/ и Европска банка за обнову и развоју /ЕБРД/.

Михајловићева је указала на значај изласка на албанску луку /Драч/ и напоменула да је за Србију, која нема излаз на море, сваки излазак на луку стратешки значајан за будући период.

Она је прецизирала да ће прва дионица ауто-пута, од Ниша до Плочника, почети да се гради у трећем кварталу 2020. године, биће дугачка 33 километара, а за његово финансирање дијелом је потписан и завршиће се уговор о финансирању од 225 милиона евра.

Финансијски уговор о градњи ауто-пута Ниш-Мердаре вриједан 100 милиона евра потписали су 12. септембра у Београду министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и представник Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ Мигел Моргадо.