latinica  ћирилица
16/09/2019 |  20:23 ⇒ 17/09/2019 | 08:03 | Аутор: РТРС

Видовић: Српска има стабилан буџет (ВИДЕО)

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је Српска задовољна финансијским показатељима за првих шест мјесеци ове године, јер буџетски приходи износе 1.648.000 КМ и већи су за један одсто него лани, док су расходи 1.550.000 КМ, што представља 95 одсто од плана.
Министарка финансија Зора Видовић - Фото: РТРС
Министарка финансија Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је поручила, гостујући у Дневнику плус, да су позитивној слици допринијели и потези Владе, контроле и сузбијања сиве економије, али и повећање просјечне плате.

- Велики раст имамо и у доприносима. За Фонд ПИО 39.000.000 КМ више него прошле године, а за Фонд здравства 29.000.000 КМ. Највећи раст донијеле су нам игре на срећу, подсјећам да је тај Закон Влада Републике Српске усвојила прије три мјесеца, а имамо већу наплату 7.800.000 КМ више него прошле године за првих шест мјесеци - истакла је министарка финансија Републике Српске.

Она је нагласила да Српска редовно измирује све обавезе спољног и унутрашњег дуга, те спада у ред ниско задужених.

- Република Српска се задужује годишње 371 милиона евра, а враћамо 603 милиона, што значи да сваке године враћамо више него што се задужимо - додала је Видовићева.

Она истиче да и раст плата и те како утиче на опште стање. Тако је просјечна плата у Српској  за јул мјесец износила 912 КМ, а за првих шест мјесеци 899 КМ, док је прошлогодишња у просјеку износила 857 КМ.

- Иде узлазном путањом, то је видљиво из свих параметара, и то је приоритет ове Владе. Међутим, да би имали заиста видљиве показатеље, потребне су инвестиције, које ће донијети и нова запошљавања - наглашава Видовићева.

Она је изразила и задовољство наградном игром Министарства финансија "10 рачуна издвоји, стан освоји", а прво извлачење је у недјељу на нашој Телевизији.

- До краја наградне игре очекујемо око милион коверти. Циљ је да се сви грађани укључе у борбу против "сиве економије", јер можемо ми слати инспекторе, предузимати мјере, али ако се грађани не укључе на прави начин, борба је изгубљена. По овим ковертама видимо да је свијест грађана Српске на високом нивоу - закључила је Видовићева, гостојући у нашој емисији Дневник плус.