latinica  ћирилица
17/09/2019 |  09:41 ⇒ 22:22 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Приједлог допуна Закона о полицији и унутрашњим пословима

У Бањалуци је након љетне паузе, засједала Шеста редовна сједница Народне скупштине Републике Српске. Посланици су размотрили Приједлог допуна Закона о полицији и унутрашњим пословима. Наставак засједања је сутра од 10.00 часова.

20.25 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач сматра да је потребно створити могућности да и до сада пензионисани полицајци примају пензију по повољнијим условима, како је предвиђено Приједлогом закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима.

Лукач је рекао да, међутим, средства којима Српска тренутно располаже нису довољна да се ријеши то питање.

- Настојаћемо и да не буде да полицајац који је отишао у марту у пензију има мање примање од оног који ће отићи у пензију у октобру или новембру. Морамо изнаћи средства да бисмо то ријешили како треба - истакао је Лукач у завршној ријечи о Приједлогу закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима, који је размотрен у Народној скупштини Републике Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске рекао је да Влада и МУП увијек раде на побољшању статуса полицајаца и изразио наду да ће они којима се повећа пензија моћи боље да живе.

Лукач је навео да ће се радити на томе да пензије буду повећане и полицајцима из Српске који раде у агенцијама и у заједничким институцијама, али да је то процес за који треба прибавити мишљења свих релевантних институција.

- Односно, да сагледамо да ли Влада у наредном периоду може преузети ту обавезу, а да не нарушимо пословање Фонда ПИО - додао је Лукач.

У образложењу Закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима, који је у процедури по хитном поступку, наводи се да је разлог за његово доношење садржан у потреби за побољшањем материјалног статуса полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије.

Приједлогом овог акта прописује се да ће полицијском службенику лични коефицијент за остваривање права на пензију бити утврђиван на основу пет годишњих плата које су за полицијског службеника најповољније.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић закључио је данашње засједање која ће бити настављено сутра разматрањем Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о нотарима по хитном поступку.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о личном имену и Приједлог закона о ликвидационом поступку.

Наставак сједнице је заказан за 10.00 часова.

18.15 - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да је повећање пензија полицајцима, међу којима су и они заслужни за стварање Републике, први корак на плану побољшања њиховог материјалног статуса.

Жунић је рекао да је циљ и жеља власти Српске, као и свих добронамјерних људи, да се у наредном периоду омогући знатније повећање пензија свима, али да за то, нажалост, тренутно не постоје могућности.

Жунић је током посланичке расправе о Приједлогу закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима, који је у процедури по хитном поступку, критиковао наводе посланика ПДП-а да су лијекови за пензионере и остало становништво скупи, наводећи да су њихови кадрови у Агенцији за лијекове БиХ одговорни што цијене тих медикамената нису изједначене са онима у земљама у окружењу.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да ће та странка подржати ово законско рјешење, иако није системско, додајући да на унапређењу материјалног положаја полицајаца из Српске не треба стати.

Он је нагласио да Клуб посланика СДС-а предлаже амандмане на Приједлог закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима којима се тражи да овај акт обухвати и полицајце који имају пребивалиште у Српској, а запослени су у полицијским агенцијама на нивоу БиХ.

Гламочак је навео да треба примјењивати исте прописе код пензионисања и начина обрачуна пензија полицајаца који су право на пензију стекли у текућој /2019./ години и под истим условима рада.

17.10 - Посланичком расправом о Приједлогу закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске, који се доноси по хитном поступку, настављена је сједница Народне скупштине Републике Српске након редовне паузе.

Овим приједлогом закона требало би да се побољша материјални статус полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије.

Према овом приједлогу закона, полицијском службенику ће се лични коефицијент за остваривање права на пензију утврђивати на основу пет годишњих плата које су за полицијског службеника најповољније.

15.11 - Посланик ПДП-а Драган Галић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да ће клуб посланика те странке гласати за Приједлог закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима јер је то први и добар корак у побољшању материјалног статуса полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије.

Галић је током скупштинске расправе о овом приједлогу закона, који се доноси по хитном поступку, рекао да је добро што ће се полицијском службенику лични коефицијент за остваривање права на пензију утврђивати на основу пет годишњих плата које су за полицијског службеника најповољније.

Он је истакао и да би требало урадити и ревизију досадашњих пензионисања јер су многи полицајци отишли у пензију по неповољним условима и данас тешко живе.

И шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Споменка Стевановић рекла је да је овај приједлог закона јако добро рјешење, а посебно што се односи и на полицајце који су директно учествовали у стварању Српске током посљедњег рата.

Она је оцијенила да треба радити и на унапређењу материјалног статуса оних полицајаца који су већ пензионисани, а стварали су Српску и МУП.

У Народној скупштини дата је редовна пауза до 17.00 часова.

14.45 - Разлог за доношење Закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима садржан је у потреби за побољшањем материјалног статуса полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије, рекао је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

Он је, образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, који се доноси по хитном поступку и у интересу је свих припадника МУП-а који ће се пензионисати, рекао да се овим актом прописује да ће се полицијском службенику лични коефицијент за остваривање права на пензију утврђивати на основу пет годишњих плата које су за полицијског службеника најповољније. Лукач је навео да постоји посебан Закон о платама запослених у Министарству унутрашњих послова, те да, осим Закона о републичкој управи, има посебан закон - Закон о полицији и унутрашњим пословима који уређује надлежност и дјелокруг рада и који већ садржи одредбе које се односе на пензионисање полицијских службеника.

14.20 - Посланици расправљају о Приједлогу закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима - по хитном поступку. 

14.15 - За нову министарку трговине и туризма изабрана је Сузана Гашић.

13.05 - У Парламенту Српске пауза на захтјев шефа Клуба СДС-а Миладина Станића.

12.26 - На захтјев шефа Клуба посланика СНСД Игора Жунића, у НСРС је поново пауза.

11.57 - Након паузе Парламент Српске наставио засједање.

11.25 - У току је пауза.

11.22 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да се завршетак и отварање савременог објекта кардиохирургије у оквиру Универзитетског клиничког центра Српске очекује на прољеће, те да ће у тај пројекат бити уложено око 33 милиона КМ из буџета.

11.20 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је на плану унапређења републичког високог образовања кључно школовати кадар потребан привреди и људе који ће радити, а не бити на бироима.

Вишковић је рекао да ће у високом образовању посебна пажња бити посвећена квалитету свршених студената, али и оних који им преносе та знања.

11.15 - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је у Српској у овој години обезбијеђено више од 30 милиона КМ за запошљавање и да ће Влада настојати да ова мјера буде финансијски проширена.

- Цијенимо да ова мјера даје резултате и сигурно је да ћемо у наредном периоду настојати да је финансијски проширимо и обухватимо што више младих, јер желимо да зауставимо њихов одлазак из Републике Српске - рекао је Вишковић у Народној скупштини, одговарајући на питања посланика које се односило на подстицаје Владе Српске за запошљавање.

Вишковић је истакао да су видљиви ефекти новог Закона о играма на срећу јер од маја Српска сваки мјесец по овом основу има од 1,4 до 1,5 милиона КМ више прикупљених прихода, него када је на снази био претходни закон.