latinica  ћирилица
17/09/2019 |  10:41 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Шеранић: Размјена искустава и остваривање сарадње

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је значај учешћа Српске на скупштини Свјетске здравствене организације за Европу у Копенхагену у размјени искустава и осваривања сарадње у различитим пројектима.
Ален Шеранић учествује на 69. сједници Регионалног комитета за Европу СЗО у Копенхагену - Фото: СРНА
Ален Шеранић учествује на 69. сједници Регионалног комитета за Европу СЗО у КопенхагенуФото: СРНА

- Овај састанак је добра прилика да са другим колегама који воде здравствене системе у Европи остваримо адекватну сарадњу, да се и ми њима представимо, али и да размотримо и договоримо неке будуће пројекте - рекао је Срни Шеранић, који на 69. сједници Регионалног комитета за Европу Свјетске здравствене оргнизације у Копенхагену предводи делегацију БиХ.

Према његовим ријечима, на дневном реду сједнице данас је избор новог директора канцеларије за Европу Свјетске здравствене организације, док су у фокусу техничких састанака дигитализација здравствених система и имунизација.

- У фокусу рада четвородневне скупштине је анализа активности које Свјетска здравствена организација имала имала и проводила у складу са политиком развоја до 2020. године. У том контексту 2012. године смо и ми радили нашу политику заједничког унапређења здравља становништва у Републици Српској, која траје до 2020. године - рекао је Шеранић.

Он је додао да је план да се кроз активности Свјетске здравствене организације за Европу заједнички дефинишу даље активности на унапређењу здравља у Републици Српској и БиХ, сходно одрживим циљевима УН.

На маргинама састанка у Копенхагену, Шеранић је имао састанке са директором УН фонда за популацију, затим са делегацијама Италије и Словеније, у оквиру којих је имао прилику да представи активности и пројекте планиране у наредном периоду, те да са њима размијени искуства.

- Било је ријечи и о активности које у Републици Српској слиједе поводом усвајања стратегије за стара лица, односно стратегије сексуланог и репродуктивног здравља, које ће се ускоро наћи и на засједању Народне скупштине Републике Српске - рекао је Шеранић.