latinica  ћирилица
17/09/2019 |  10:48 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Приједор: Ликовна колонија "Сретен Стојановић"

У Музеју Козаре у Приједору отворена је изложба радова насталих на 13. Ликовној колонији "Сретен Стојановић". Колонија је окупила осам сликара из Словеније, а њихови радови остају у фундусу Музеја Козаре.

Селектор ликовне колоније је словеначки академски сликар и графичар Јанко Орач, који је и раније сарађивао са Музејом Козаре.

Каже да је одрабрао академске сликаре из цијеле Словеније различитих поетика и стилова.

- Мислим да смо, ипак, успјели донијети мало неког својственог колорита, неки свој ритам. Радили смо у зеленој околини и слике су нам сасвим другачије. Значи да смо успјели нешто извући из себе, повезивати са локалним простором, нешто додати - истиче Орач.

- Имали су изузетну инспирацију, споменик на Козари, историјске мотиве, а  оно што је важно јесте  да су коришћени класичне елементе, сликање на платну, акрил и уље - наводи Милица Тошић, ауторка каталога 13. Ликовне колоније "Сретен Стојановић".

Тринаесту ликовну колонију организовао је Музеј Козаре.

Генерални покровитељ је Град Приједор, а покровитељ ресорно министарство.

- Ово је изузетан избор, иако се аутори разликују поприлично по приступу и поетици. Једна одредница која их дефинитивно повезује је квалитет самих дјела - каже директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

- Мислим да су гости задовољни нашим годтопримсвом, а и ми смо, ако смијем оцијенити, задовољни њиховим радовима, јер већина ових радова остају у фундусу града Приједора. Са задовољством могу рећи да је овогодишња, 13. Ликовна колонија испунила своја очекивања - закључио  је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Ликовна колонија "Сретен Стојановић" је до 2016. одржавана сваке године. Од тада се смјењује сваке друге године са међународним бијеналом радова на папиру.