latinica  ћирилица
17/09/2019 |  14:14 | Аутор: СРНА

"Част отаџбине": Српски одговор да буде јединствен

Удружење "Част отаџбине" из Београда оцијенило је данас да је након декларације СДА српски народ поново на испиту и да не смије да понови грешке из прошлости, него да буде саборан и јединствен.
Лого "Част отаџбине" - Фото: Screenshot
Лого "Част отаџбине"Фото: Screenshot

- Ево Бакир /Изетбеговић/ нам баци на сто, истјеран из "политичке јазбине", политичку платформу са основним трајним циљем у елиминисању Републике Српске, нашег права, писма и културе. Желимо да српски одговор буде саборан и јединствен, са циљем неутралисања "политичке" програмске платформе СДА - навело је удружење.

У саопштењу је истакнуто и да је српски народ поново на испиту и да је потребно да буде чврст, храбар, политички мудар и саборан, те да у миру политички очува остварено у одбрамбено-отаџбинском рату.

Удружење истиче да се не смију поновити историјске грешке Срба да изгубе остварено, нејединством, подаништвом, појединим склоностима вазалству, сујетама и личним краткотрајним интересима.

- Посебна опасност је потурање грађанске опције, заостала југоносталгичност код дијела Срба, срамежљиво истицање националног интереса због дуготрајног комунизма од кога су највише били инфицирани Срби - наводи се у саопштењу.

Удружење сматра да "у тим слабостима непријатељ тражи пролаз и нејединство" и указује да посебно треба бити опрезан кад се обиљежава антифашизам, да се "не враћају идеје комунизма и те идеологије која је погубна по српски народ".

- Српски антифашизам, отпор и жртве једном је искориштен од несрба и комунистичке партије, што за навјек треба вратити српском народу, а не идеологији комунизма која нас је скупо коштала - додаје Удружење.

Удружење је навело да је "без сумње, сјеме бачено код Бошњака и да ће платформа у неком облику и снази остати трајан њихов циљ" и додало да од Срба зависи да ли ће доћи до њене реализације.

- Нећемо давати савјете и приједлоге како то неутралисати јер нисмо за то изабрани, обавијештени и политички мјеродавни да то радимо. Позивамо друге који за то нису изабрани да то не чине - додало је Удружење.

Удружење је предложило да то са пуним повјерењем и саборно буде препуштено институцијама Републике Српске на челу са Милорадом Додиком, уз пуну вјеру да ће у тој политичкој борби помоћи и Србија са предсједником Александром Вучићем, који се држи својих дејтонских обавеза Србије као потписнице и гаранта Дејтонског уговора.

- Сматрамо да лидери Републике Српске и Србије Додик и Вучић имају и политичко знање, мудрост и довољно патриотизма и храбрости да то ураде - додаје се у саопштењу.

Удружење је позвало политичаре да активно и у пуном капацитету и приоритету активности "што често није случај", спроводе политику институција Републике Српске.

Конгрес СДА усвојио је у суботу, 14. септембра, Програмску декларацију у којој се, између осталог, наводи да је примарни и дугорочни циљ СДА "република БиХ" и афирмација "босанског језика" као заједничког идентитета свих грађана БиХ.