latinica  ћирилица
17/09/2019 |  17:25 | Аутор: СРНА

ХДЗ позвао на повратак разговорима о формирању власти

ХДЗ БиХ позвао је партнерске странке да се врате разговорима и проналаску заједничких рјешења за формирање власти у БиХ која ће гарантовати стабилност, развој и напредак, те спријечити даље несугласице и подијељеност.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

- Успоставити власт, поштовати равноправности конститутивних народа и њихових легитимних политичких представника, пронаћи компромис и приступити рјешењу проблема - требало би да буду будући кораци партнерских странака који ће помоћи БиХ да не постане жртва блокада и застоја - саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

У саопштењу се наводи да ће БиХ само заједничким дјеловањем имати стабилну будућост.

- Свако наметање једностраних одлука и концепата нарушава односе у БиХ и води новој политичкој кризи - додају из ХДЗ-а БиХ.

У саопштењу се истиче да је споразум о успостављању власти који су потписали предсједници СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ једино рјешење које свеобухватно задовољава критеријуме изборних побједника и успоставља принципе дугорочног
заједничког дјеловања.

- Тренутно је, нажалост, компромис о кључним питањима нарушен, али се оквир дјеловања мора афирмисати активним учешћем све три стране - наводе из ХДЗ-а БиХ.

У саопштењу се напомиње да се БиХ приближава уласку у нову годину без донесеног буџета, што доноси ризик и могућу дестабилизацију.

- БиХ мора напредовати у спровођењу реформи и приступања ЕУ и НАТО-у - додаје се у саопштењу.

Из ХДЗ-а наводе да се као дио реформских процеса посебно истиче питање одржавања избора у Мостару, које је осим политичког приоритета истовремено и тест зрелости демократског друштва БиХ.

- Одржавање избора у Мостару коначно ће омогућити грађанима Мостара да бирају власт и буду изабрани, али и тај напредак зависи од успостављања власти - истиче се у саопштењу ХДЗ-а БиХ.