latinica  ћирилица
17/09/2019 |  22:21 ⇒ 18/09/2019 | 07:38 | Аутор: СРНА

НСРС размотрила Приједлог допуна Закона о полицији и унутрашњим пословима

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач сматра да је потребно створити могућности да и до сада пензионисани полицајци примају пензију по повољнијим условима, како је предвиђено Приједлогом закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Лукач је рекао да, међутим, средства којима Српска тренутно располаже нису довољна да се ријеши то питање.

- Настојаћемо и да не буде да полицајац који је отишао у марту у пензију има мање примање од оног који ће отићи у пензију у октобру или новембру. Морамо изнаћи средства да бисмо то ријешили како треба - истакао је Лукач у завршној ријечи о Приједлогу закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима, који је размотрен у Народној скупштини Републике Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске рекао је да Влада и МУП увијек раде на побољшању статуса полицајаца и изразио наду да ће они којима се повећа пензија моћи боље да живе.

Лукач је навео да ће се радити на томе да пензије буду повећане и полицајцима из Српске који раде у агенцијама и у заједничким институцијама, али да је то процес за који треба прибавити мишљења свих релевантних институција.

- Односно, да сагледамо да ли Влада у наредном периоду може преузети ту обавезу, а да не нарушимо пословање Фонда ПИО - додао је Лукач.

У образложењу Закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима, који је у процедури по хитном поступку, наводи се да је разлог за његово доношење садржан у потреби за побољшањем материјалног статуса полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије.

Приједлогом овог акта прописује се да ће полицијском службенику лични коефицијент за остваривање права на пензију бити утврђиван на основу пет годишњих плата које су за полицијског службеника најповољније.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић закључио је данашње засједање која ће бити настављено сутра разматрањем Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о нотарима по хитном поступку.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о личном имену и Приједлог закона о ликвидационом поступку.

Наставак сједнице је заказан за сутра од 10.00 часова.