latinica  ћирилица
18/09/2019 |  07:52 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Нова свједочења о страдању Срба у Орашју

У Суду БиХ за данас је заказан наставак суђења десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за злочине над Србима у Орашју 1992. године.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју и као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон Срба, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

На суђењу одржаном 28. августа, бивши начелник за послове инжењерије 104. бригаде ХВО Алија Фитозовић рекао је да су српски затвореници повремено кориштени да копају резервне линије у зони одговорности Другог батаљона на подручју Домаљевца.

Фитозовић је додао да је чуо да су они били затворени у школи у Доњој Махали и да су на рад довожени комбијем, али да не зна ко их је довозио и враћао.

Свједок је потврдио да је оптужени Марко Блажановић, као начелник за обавјештајне послове 104. бригаде ХВО-а, између осталог, потписао извјештај о погинулим и рањеним заробљеницима који је упућен Оперативној зони Босанска Посавина у Толиси.

Фитозовић је рекао да су Стојана Кршића из Теслића, који је, вјероватно, настрадао од гелера у Гребницама, гдје је са осталима копао ровове, закопали на православном гробљу у Брвнику, а да су његове посмртне остатке ископали и размијенили 1993. године.