latinica  ћирилица
18/09/2019 |  07:55 ⇒ 07:55 | Аутор: sputniknews.com

Без већине на изборима у Израелу: Либерман предлаже владу националног јединства

Бивши министар одбране Израела и лидер екстремно десничарске партије Израел Беитену Авигдор Либерман позвао је на формирање владе националног јединства након што су излазне анкете показала да нико није освојио већину на парламентарним изборима одржаним у уторак.
Застава Израела - Фото: Getty Images
Застава ИзраелаФото: Getty Images

Како преноси Ројтерс, Либерман је позвао на формирање владе јединста коју би чиниле његова Израел Беитену, Ликуд премијера Бењамина Нетањахуа и Плаво-бијела партија бившег начелника Генералштаба израелске војске Бенија Геца.

- Имамо само једну опцију - национална, либерална и широка влада, која би обухватала Израел Беитену, Ликуд и Плаво-бијеле - рекао је Либерман на страначком скупу у Јерусалиму.

Израелска изборна комисија је саопштила да је на поновљеним парламентарним изборима гласало 69,4 одсто грађана са правом гласа, што је незнатно више него у априлу, када је изласност била 68,5 процената преноси АП.

АП наводи да Нетанијаху није добио довољно гласова како би формирао десничарску владајућу већину, што би, како оцјењује америчка агенција, могло да представља и крај његове политичке каријере.

Ова агенција је раније писала да се не очекује да Нетањаху са најдужим премијерским стажом у историји Израела пристане да сједи у Влади коју предводи неко други.

Нетањаху је на изборима у априлу претрпио један од највећих пораза у каријери када није успио да састави нову Владу, па се потом одлучио за нове изборе.

Никада у историји Израела избори нису одржани два пута у једној години.