latinica  ћирилица
18/09/2019 |  09:33 ⇒ 09:34 | Аутор: СРНА

Лазић: Тражићемо реформу Института или враћање надлежности ентитетима

Новоизабрани предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић истакао је потребу убрзања процеса тражења несталих, те напоменуо да је од оснивања Института за нестала лица БиХ дошло до застоја у том процесу.
Вељко Лазић - Фото: Глас Српске
Вељко ЛазићФото: Глас Српске

Он је додао да на основу онога што је Институт за нестала лица БиХ урадио у протеклих десетак година откако је основан, ни за 100 година неће бити пронађено свих 1.660 несталих лица.

Лазић је за Глас Српске рекао да ће републичка организација на чијем је челу, чим буде формиран Савјет министара, тражити састанак са предсједавајућим од којег ће захтијевати реформу Института за нестала лица БиХ или да се процес тражења несталих врати у надлежност ентитета.

Он је истакао да ће ова организација наставити да инсистира код свих релевантних организација и тијела на томе да се нађе начин за убрзање процеса тражења несталих.

Лазић је истакао да ће један од приоритета републичке организације на чијем је челу бити социјални статус и лијечење породица погинулих бораца, те плаћања партиципација и повећање основице за обрачун породичне инвалиднине.

Он је навео да ће ускоро тражити састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем да би разговарали о постојећим проблемима, те напоменуо да је од 2012. године до данас основица за исплату права за породичну и личну инвалиднину повећана за 16,1 одсто, што није довољно.

- Ми не тражимо нова средства, већ само тражимо да трошимо новац који имамо на располагању у буџету - рекао је он и додао, између осталог, да много чланова погинулих бораца умире, гдје се губе права јер их нико не насљеђује.

Говорећи о запошљавању дјеце погинулих бораца, Лазић је навео да је закључно са 31. јулом ове године на евиденцијама незапослених укупно 794 дјеце погинулих бораца, а од тог броја њих 120 је са високом стручном спремом за које је Акционим планом запошљавања за ову годину обезбијеђен приправнички стаж.