latinica  ћирилица
18/09/2019 |  09:48 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

У рату велики терет био на старјешинама ВРС и МУП-а

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да су огромну жртву у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату дали сви погинули борци и ратни војни инвалиди, али да је велики терет организовања и вођења био на старјешинама Војске Републике Српске /ВРС/ и Министарства унутрашњих послова /МУП/.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Он је данас у Новом Граду истакао да је било тешко водити јединице, а да при том није било проглашено ратно стање.

- Старјешинама је било отежано руковођење те четири године јер су на снази били мирнодопски механизми. Ипак, способношћу и обученошћу сачуване су јединице и доведене до слободе - додао је Милуновић.

Милуновић се јутрос обратио на окупљању старјешина новоградске бригаде које је организовано поводом 24 године од одбране западних граница Републике Српске у агресији хрватске војске 1995. године.

Министар је рекао да је ово први пут да се у Новом Граду окупљају старјешине у организацији начелника општине и изразио наду да ће то постати пракса.

У Новом Граду ће данас бити обиљежене 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије, када је на подручју три општине убијено више од 100 лица.

Програм обиљежавања почеће у 10.00 часова поменом и полагањем вијенаца код Спомен-обиљежја цивилним жртвама рата у насељу Туњице, код Новог Града.

Обиљежавање 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Материјална штета која је причињена у хрватској агресији на подручје Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице 1995. године процјењује се на око 180 милиона КМ.