latinica  ћирилица
18/09/2019 |  10:45 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Одржан 18. куп у ловном стрељаштву

На стрелишту бијељинског Ловачког удружења "Семберија", протеклог викенда одржан је 18. куп Српске у ловном стрељаштву.

Дводневна манифестација, у организацији Ловачког савеза Републике Српске, окупила је најбоље ловце - стријелце из десет регија, који су показали своје умијеће у двије дисциплине: гађању летећих мета, односно глинених голубова, и гађање непокретних мета, односно срндаћа из карабина.

У гађању непокретних мета, међу 40 стријелаца, најуспјешнији је био Драгиша Симић из Ловачког удружења "Семберија" Бијељина, које ове године обиљежава 100 година рада.

Осим доброг ока и наоружања, неопходна је,каже, вишегодишња вјежба и тренинг.

Већ је освајао прву и трећу награду у овој дисциплини, која је уведена прије двије године.

- Од могућих 50 кругова освојио сам 41 са пет метака. Бавим се ловом од 13. годие, а од осме - девете, активно сњ бавим стрељаштвом - прича Симић.

Василије Савић, предсједник Ловачког удружења "Семберија", нагалсио је да су стријелци из овог удружења једни од најбољих у Републици Српској, ако не и у БиХ, те да увијек освајају прва три мјеста.

У финалу купа, одржаном на новоизграђеном стрелишту, претходила су такмичења у десет регија, од Требиња до Новог Града.

У гађању летећих мета такмичило се 65 ловаца.

Живојин Лазић, секретар Ловачког савеза Републике Српске, каже да новоизграђено стрелиште већ сад дозвољава да се одржавају такмичења, али да ће идуће године бити оспособљено и за европска такмичења.

Задовољан је и градоначелник Мићо Мићић, који додаје да постоји могућност да град удружењу да могућност да направи трајне објекте.

Такмичењем у ловном стрељаштву ловци показују да им је одстрел на посљедњем мјесту, а да им је приоритет заштита и очување природе и дивљачи, у чему успјевају захваљујући подршци ресорног министарства и Владе.

И ове године 400.000 марака биће инвестирано у ловство.

- Индиректно добијемо милион марака, годишње кроз разне пројеке око 500.000 марака, а од прошле године, како је укинут порез на оружје, индиретктно су ловци ослобођени 500.000. Све су то средства која ћемо уложити у ловство - појаснио је Саво Минић, предсједник Ловачког савеза Републике Српске.

У Српској је тренутно 23.000 ловаца, међу којима је и 140 жена.

Ловци све своје слободно вријеме проводе у природи, бринући се о дивљачи. Кажу, ко не воли животиње, тај не воли ни људе.

У наредном периоду биће уведене нове дисицплине у ловном стрељаштву.