latinica  ћирилица
18/09/2019 |  12:02 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

ПУ Бањалука: У августу мање кривичних дјела за 9,2 одсто

На подручју Полицијске управе Бањалука у августу је у односу на исти мјесец лани евидентирано 9,2 одсто мање кривичних дјела, од чега је укупно ријешено 86,4 одсто, док је по непознатом извршиоцу расвијетљено 70,8 одсто кривичних дјела, речено је на данашњој конференцији за новинаре представника ове управе.
Полиција - Фото: РТРС
ПолицијаФото: РТРС

Начелник бањалучке Полицијске управе Милош Бркић рекао је да није било евидентираних убистава, разбојништава, крађе скупоцјених возила, као ни кривичних дјела која би изазвала веће узнемирење јавности.

- Евидентирано је 8,2 одсто мање случајева нарушавања јавног реда и мира, а незнатно је повећање саобраћајних незгода и то за двије - евидентирано их је 369, док их је у упоредном периоду лани било 367 - навео је Бркић.

Бркић је истакао да су у посматраном периоду реализоване акције из области криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, а успјешно је обезбијеђено 38 јавних окупљања, обезбијеђена је манифестације 54. "Кочићев збор", који је одржан на више локација, као и бројни концерти и 66 спортских приредби.

Он је нагласио да на поменутим манифестацијама није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, као ни извршења тешких кривичних дјела, а имајући у виду наведено, стање безбједности на подручју Полицијске управе је задовољавајуће.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Бањалука Јован Стојичић изложио је најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета, наводећи да је на подручју Управе у августу евидентирано 9,2 одсто мање кривичних дјела и то 139, док су у упоредном периоду лани евидентирана 153.

- Укупно је ријешено 86,4 одсто или 121 кривично дјело, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 70,8 одсто или 46 кривичних дјела - навео је Стојичић.

Стојичић је нагласио да је из области општег криминалитета евидентирано за 13,2 одсто мање кривичних дјела, односно 125, док су у упоредном периоду евидентирана 144 кривична дјела, а ријешеност ових кривичних дјела је 84,9 одсто.

"Из области имовинског криминалитета евидентирано је за 14,3 одсто мање кривичних дјела - 66, док је у упоредном периоду евидентирано 77. Ријешеност ових кривичних дјела је 79,1 одсто, а битно је истаћи и смањење тешких крађа за 60 одсто", нагласио је Стојичић.

Он је навео да је пријављено за 44,4 одсто мање кривичних дјела против живота и тијела, односно 10, док их је у августу 2018. године евидентирано 18, а ријешеност ових кривичних дјела је 90 одсто.

Према Стојичићевим ријечима, у области злоупотребе дроге откривено је седам кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено седам извјештаја против седам осумњичених лица.

- Поднесено је 16 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузете су и одређене количине материје које асоцирају на марихуану, амфетамин, спид, екстази и кокаин - истакао је Стојичић.

Начелник Сектора полиције при овој управи Раденко Стакић рекао је да је у наведеном периоду на подручју Полицијске управе Бањалука едивентирано 8,2 одсто мање случајева нарушавања јавног реда и мира и то 67, док су у упоредном периоду евидентирана 73.

- Прекршаји су повећани за 7,5 одсто у односу на упоредни период 2018. године /86 прекршаја, а било их је 80/. Повећање се односи на прекршаје по Закону о јавном реду и миру и то свађа, вика и вриска и непристојно понашање, којих је евидентирано осам, а у упоредном периоду лани била су два - навео је Стакић.

Стакић је нагласио да је забиљежено незнатно повећање саобраћајних незгода, којих је евидентирано 369, док их је у упоредном периоду било 367.

Он је навео да је у овим саобраћајним незгодама смртно страдало шест лица, а у упоредном периоду осам.

- У овим незгодама 12 лица је тешко повријеђено, што је на упоредном нивоу. Лакше је повријеђено 55 лица, а у упоредном периоду лакше повреде задобило је 80 лица - рекао је Стакић.

Стакић је рекао да су из саобраћаја искључена 63 возила, 736 возача, од којих 635 због вожње под дејством алкохола, 67 јер је возило без положеног возачког испита, шест због управљања под дејством дроге и 28 из осталих разлога.