latinica  ћирилица
18/09/2019 |  12:27 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Делегација Владе Српске у Минску

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић предводи делегацију Владе Српске која од данас борави у дводневној званичној посјети Бјелорусији гдје су предвиђени разговори са државним званичницима, као и обилазак установа и компанија.
Минск - Фото: архив
МинскФото: архив

Првог дана посјете, која је услиједила на позив бјелоруске Владе, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић састаће ће се са министром пољопривреде и прехране Бјелорусије Анатолијем Хотком.

Након састанка Пашалић ће у пратњи домаћина посјетити Фабрику трактора Минск, која је један од највећих произвођача пољопривредних машина у свијету и запошљава више од 17.000 људи.

Пашалић ће у Минску посјетити и Фабрику за прераду млијека која постоји од 1929. године и данас извози више од 40 одсто производње.

Другог дана посјете, Голићева, која је и потпредсједник Владе Српске, састаће се са министром природних ресурса и заштите животне средине Бјелорусије Андрејом Худиком, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Након састанка Голићева ће, заједно са домаћинима, посјетити комунално предузеће за управљање отпадом "Екорес" и обићи погоне за сортирање и спаљивање отпада.

Планирано је и да делегација Српске посјети Државни хидрометеоролошки завод
/Белхидромет/ и Државну образовну установу - Републички центар за еколошке експертизе и усавршавање руководећих службеника и стручњака који дјелује при Министарству природних ресурса и заштите животне средине Бјелорусије.

Голићева ће се током посјете Минску састати и са потпредсједником Савјета министара Бјелорусије Владимиром Дворником, а на састанку ће, између осталог, бити ријечи о јачању веза између Српске и Бјелорусије и могућности сарадње двије владе.