latinica  ћирилица
18/09/2019 |  14:06 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Декларација СДА омета формирање власти, похвално говорили о оптуженим за ратне злочине

Из Мисије ОЕБС-а у БиХ одговорили су на питање Хрватског медијског сервиса о садржају недавно усвојене Програмске декларације СДА према којој се та странка залаже за реорганизацију Босне и Херцеговине у Републику БиХ. Истакли су да било какве уставне промјене у БиХ захтијевају широки политички консензус и дјеловање у складу с Уставом БиХ.
ОЕБС (Фото: Sputnik/Sergeй Averin) -
ОЕБС (Фото: Sputnik/Sergeй Averin)

Додају да се на Конгресу СДА похвално говорило о неколико оптуженика за ратне злочине додајући да сви у БиХ морају поштовати ​​невине жртве рата, а хваљењем оних који су оптужени за ратне злочине чини се управо супротно.

- Било какве промјене у политичкој, административној или територијалној организацији Босне и Херцеговине захтјеваће широки политички консензус и одлуке донесене у складу с Уставом - поручили су из Мисије ОЕБС-а додајући да у тренутној политичкој клими изгледа мало вјероватно да се може постићи такав политички консензус.

Из Мисије ОЕБС-а у БиХ наглашавају да Декларација СДА и накнадне реакције ометају постизање неопходног рјешења за формирање власти.

- Нажалост, троши се више енергије на реторику него на укључивање у конструктиван дијалог и проналажење рјешења која воде земљу напријед. Вријеме је да се адресирају стварна питања која погађају БиХ – стоји у одговору Мисије ОЕБС-а у БиХ на питање ХМС-а.

Како би дошло до адресирања тих стварних питања која погађају БиХ, у ОЕБС-у сматрају да је нужно јачати међусобне односе и повјерење.

- Нажалост, Мисија ОЕБС-а у БиХ примијетила је да се на Конгресу СДА говорило похвално о неколико особа оптужених за ратне злочине. Мисија ОЕБС-а у БиХ подсјећа на своју ранију изјаву да, како би се премашило наслијеђе рата, прије свега, сви морају поштовати све ​​невине жртве рата. Хваљењем оних који су оптужени за ратне злочине чини се управо супротно те се подрива помирење и односи у заједници -  наводе из ОЕБС-а у БиХ.

Подсјећамо, СДА је на 7. конгресу изабрала ново водство и усвојила Програмску декларацију и Резолуцију о уставним реформама и изборном законодавству. У резолуцији се наводи како би Република БиХ имала предсједника и Владу РБиХ, три нивоа власти те два дома парламента, при чему би уз Представнички други дом – Дом народа имао овлаштења искључиво заштите виталних питања народа и националних мањина, уз навођење како би централно мјесто у новој организацији имао грађанин.

Ова Декларација изазвала је жестоке реакције и противљења хрватских и српских политичких представника у БиХ.

Аналитичари сматрају да овакви једнострани потези нарушавају ионако крхко повјерење међу народима у БиХ. Такође, евидентно је да ће споменута Декларација СДА додатно успорити формирање власти.

Извор: hms.ba