latinica  ћирилица
18/09/2019 |  21:05 | Аутор: Б92

Небојша Шарановић купио акције хрватског "Краша"

Невјерица у Загребу послије вијести која се појавила у хрватским медијима да је Небојша Шарановић, у чијем је власништву кипарска групација Капа Стар, купио велики број дионица у компанији "Краш".
КРАШ (фото:pogled.ba) -
КРАШ (фото:pogled.ba)

Према првим информацијама, куповина акција на Загребачкој берзи обављена је са кастоди рачуна Рајфајзен банке Аустрија.

- Капа Стар Лимитед, друштво с ограниченом одговорношћу, холдинг компанија у стопостотном власништву Небојше Шарановића, основана 2000. на Кипру, овог понедјељка је путем кастоди рачуна РБА Аустрија прешла пет одсто власништва "Краша" - објавила је данас Загребачка берза.

КСГ је, иначе, органиована кроз три пословне дивизије: кондиторску дивизију у којој су компаније Јафа Фабрика бисквита Црвенка и Банини; вертикално интегрисану папирну дивизију у којој су компаније Фабрика хартије Београд, Папир сервис ФХБ и Фабрика картона Умка и Авала Ада; дивизију за некретнине кроз коју је аквизирано неколико некретнина на ексклузивним локацијама у Београду које се изнајмљују.

КСГ је до јануара 2019. била власник 100 одсто Фабрике хартије Београд и Авале Аде, али је тада за 133 милиона евра продала 75 одсто власништва тих фирми ирској Смурфит групи, једном од највећих свјетских произвођача амбалажног папира и транспортних кутија која послује у 33 земље, широм Европе и сјеверне и јужне Америке, има 350 производних локација и запошљава око 45.000 људи.

Компанија "Краш" је основана у Загребу, на темељима фабрике за производњу чоколада "Унион" покренуте 1911. године. Као један од најмоћнијих у бившој СФРЈ, захваљујући квалитету и традицији, "Краш" је и данас позната по својим слаткишима широм региона, Европе и свијета.

Према званичним информацијама, овај загребачки бренд данас је водећи кондиторски произвођач у југоисточној Европи.