latinica  ћирилица
19/09/2019 |  11:52 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Бањалука: Ускоро измјена пет аутобуских линија

У Бањалуци ће за десетак дана почети експериментална примјена нових траса кретања аутобуса на пет градских линија, с циљем бољег повезивања градских насеља, најављено је из бањалучког Одјељења за саобраћај и путеве.
Градски превоз (фото: Град Бањалука) -
Градски превоз (фото: Град Бањалука)

- Захваљујући улагањима у саобраћајну инфраструктуру, ускоро ће бити промијењен режим саобраћаја у више улица и измијењена траса кретања аутобуса на пет градских линија - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је истакнуто да се измјеном на пет градских линија жели постићи боља повезаност између насеља и ефикаснији систем јавног превоза.

- Биће измијењена кретања аутобуса на линијама број 14, 17, 17А, 13Б, 9И - навели су из Одјељења за саобраћај и путеве уз напомену да ће, за почетак, ове измјене бити пробне, док не буде утврђен утицај на број путника.

Из ресорног одјељења наводе да су завршетком источног транзита, новог моста и више инфраструктурних радова у насељима Обилићево и Старчевица створене могућности за промјене режима саобраћаја у појединим улицама и измјену траса аутобуских линија, ради боље повезаности насеља.

У насељу Обилићево је у првој фази предвиђено да дио улице Војводе Пере Креце, од новог моста до "Беме", буде једносмјеран из правца моста.

- Саобраћај ће из смјера насеља Српске топлице бити преусмјерен на Улицу Браће Југовић, будући да је недавним уклањањем куће на траси ова саобраћајница ослобођена за кретање возила - појаснили су из Одјељења.

Према плану, аутобуси ће из правца града на овој линији саобраћати као и до сада - Улицом Војводе Пере Креце, док ће се враћати Улицом Браће Југовића.

- Планирано је да у Улици Милоша Обилића буде промијењен смјер и да она буде једносмјерна од пекаре на углу улица Цара Лазара и Милоша Обилића - наведено је у саопштењу.

Када је ријеч о измјенама у јавном превозу, планирано је да аутобуси на линији број 14 не саобраћају више у два смјера у насељу Старчевица.

- Новина је да ће аутобуси на овој линији ићи у једном смјеру, те на Ребровцу неће скретати у правцу насеља Борик, већ ће наставити Булеваром војводе Степе Степановића све до градског моста и даље до центра града - појаснили су из ресорног одјељења.

Из Одјељења за саобраћај и путеве истичу да је ова измјена уведена како би становницима који живе у густо насељеном стамбеном блоку уз Булевар војводе Степе Степановића била омогућена боља повезаност са центром града.

- Аутобуси на линији број 17А би и даље ишли из насеља Старчевица кроз насеље Борик, али би код Народног позоришта скретали лијево, а кроз центар града би настављали ка Новој болници. Истовремено, био би повећан број аутобуса који би саобраћали кроз насеље Борик - навели су из Одјељења.

У саопштењу је истакнуто да је у току анализа измјена траса линија број 17, 13Б и 9И.

- Линија број 17 Обилићево-Нова Болница би из смјера Обилићева скретала лијево у улицу Милоша Обилића или Браће Југовића, до моста, а након моста десно и даље старом трасом ка Новој болници. На овај начин би насеље Кочићев вијенац и дио око моста био директно повезан са Новом болницом - појаснили су из ресорног одјељења.

Из градског одјељења за саобраћај и путеве наводе да би аутобуси на линији 13Б Лазарево-Ново гробље саобраћали из Булевара Милутина Миланковића кроз дио Лазарева између улица Књаза Милоша и магистралног пута, а линија 9И Центар-"Инцел" саобраћала би кроз насеље Нови Борик.

- У првој фази, која ће почети за десетак дана, радило би се о експерменталним корекцијама. У овом пробном периоду биће извршено бројање путника, након чега би, уколико све буде у реду, ишли са дефинитивном измјеном траса - истакли су из ресорног одјељења.