latinica  ћирилица
19/09/2019 |  12:59 | Аутор: СРНА

Неформирање власти - циљ изазивања тензија

У БиХ се намјерно изазивају тензије у јавности и међу политичким актерима да не би били примијењени резултати избора ни након скоро годину дана, сматра члан Предсједништва Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ Љиљана Ловрић.
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

- Морално и политички одговорно било би да се сви вратитимо договору на који ХНС и сви политички представници Хрвата константно позивају. Циљ треба да буде завршетак формирања власти, заустављање даљег урушавања БиХ, институција, изградња повјерења и међународног угледа земље - рекла је Ловрићева.

Она је нагласила да би приоритет требало да буде проналазак рјешења и мјера које ће спријечити негативни тренд одлазака из БиХ, саопштено је из ХНС-а.

Ловрићева је оцијенила да се декларацији СДА непотребно дао значај јер је документ немогуће спровести.

- Политичке циљеве јавно исказивати је легитимно ако не нарушавају демократске постулате. Но, јесу ли они реални, али и опасни када је ријеч о БиХ, друго је питање - сматра Ловрићева.

Она је додала да је за спровођење циљева описаних у декларацији СДА, по важећем Уставу и законима, потребан потпуни консензус свих у БиХ, а тога нема.

- Други начин је да буду наметнути, што је немогуће, јер да је неко прије 25 година сматрао да БиХ треба да буде организована на концепту владавине већине над осталим народима, онда сигурно не би била дејтонска - изјавила је Ловрићева.

Ловрићева напомиње да се оваква неповољна ситуација у БиХ негативно одржава и на приливе страних улагања, те спољнотрговинску размјену.

- Укупна страна улагања у БиХ у 2015. години износила су нешто више од 300 милиона КМ, у 2018. око 200 милиона, а за првих шест мјесеци ове године тек 45 милиона КМ, док је спољнотрговински дефицит за шест мјесеци ове године већи за 12 одсто у односу на исти период 2018 - навела је Ловрићева, која је и руководилац Одјељења привреде Главног вијећа ХНС-а.

Она упозорава да изнесени подаци о тешкоћама у пословању потврђују да је стање у БиХ алармантно у свим сегментима и представљају сигнал да се стање хитно мора мијењати.