latinica  ћирилица
19/09/2019 |  14:09 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

За 85 средњошколаца плаћена пракса у Бањи Врућици

Директор Здравствено-туристичког центра "Бања Врућица" из Теслића Драган Богданић данас је са 85 ученика из локалне Средње школе "Јован Дучић" потписао уговоре о плаћеној ученичкој пракси.
Бања Врућица -
Бања Врућица

Богданић је новинарима рекао да се на овој корак одлучио према препоруци ресорног министарства да се послодавци више ангажују како би на тржишту рада у Републици Српској био профилисан неопходни стручни кадар.

Он је истакао да ће ученици бити у прилици да стекну неопходне радне навике, знања и вјештине, будући да је "Бања Врућица" лидер здравственог, конгресног, спортско-рекреативног и велнес-туризма у Републици Српској.

- За најуспјешније ће по завршетку школовања бити отворена врата овог колектива - поручио је Богданић.

Богданић је истакао да и други послодавци треба да почну са примјеном плаћене ученичке праксе, како би што већи број младих остајао у својој локалној заједници, односно у Републици Српској.

Директор Средње школе "Јован Дучић" из Теслића Драгана Поздеровић навела је да је уговоре о плаћеној пракси данас потписало 85 ученика - 51 из смјера кулинарски техничар, а 29 из смјера угоститељски техничар.

Поздеровићева је захвалила руководству "Бање Врућице" што се одлучило за овај корак.

Ученик другог разреда смјера угоститељски техничар Маја Радишић рекла је да су праксу до сада имали једном седмично и да је задовољна амбијентом и условима рада.

Ученик смјера кулинарски техничар Марко Поповић очекује да ће кроз праксу стећи неопходно практично искуство и унаприједити постојећа знања.

Стипендисти су истакли да ће током праксе стећи неопходно радно искуство, али и џепарац - како би растеретили буџет родитеља.