latinica  ћирилица
19/09/2019 |  19:53 | Аутор: СРНА

Делегација Српске у Бјелорусији: Почетак интензивније сарадње у свим областима (ФОТО)

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић изразила је наду да посјета делегације Српске Бјелорусији представља почетак интензивније сарадње са овом земљом, првенствено у области туризма, пољопривреде, размјене студената и академског особља, као и у другим сферама.
Голићева и Пашалић у посјети Бјелорусији - Фото: СРНА
Голићева и Пашалић у посјети БјелорусијиФото: СРНА

Голићева, која предводи делегацију Републике Српске у дводневној званичној посјети Бјелорусији, разговарала је данас у Минску са потпредсједником Владе Бјелорусије Владимиром Дворником о могућој сарадњи Српске са овом земљом.

Она је упознала бјелоруског колегу о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, истичући да је Српска након протеклих општих избора у рекордном року формирала власт и донијела кључне акте за њено функционисање, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Голићева је упознала Дворника о раду представништава која Српска има у Европи и свијету и изразила наду да би једно такво могло да буде отворено и у Бјелорусији.

Дворник је захвалио делегацији Републике Српске на доласку, али и на конкретним приједлозима када је ријеч о сарадњи, што, како је рекао, само показује озбиљност у намјери представника власти у Републици Српској да додатно побољшају живот својих грађана.

Он је изразио жељу да представници Министарства пољопривреде Бјелорусије у што скорије вријеме посјете Републику Српску и лично се увјере у могућности које она нуди, након чега би се могло говорити о конкретним корацима и потписивању споразума о сарадњи.

Дворник је изразио задовољство што Српска нема царинских баријера у извозу производа, истичући да то представља корак ближе заједничкој сарадњи и евентуалном пласирању заједничких производа на друга тржишта.

Он је изразио жељу да у што скорије вријеме угости и делегацију привредника из Републике Српске који би дошли да са колегама из Бјелорусије разговарају о конкретној сарадњи, посебно када је ријеч о пољопривредним производима који би нашли своје мјесто на полицама у Бјелорусији и обрнуто.

Делегација Српске у Бјелорусији (Фото: Срна)

Састанку су присуствовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић, министар природних ресурса и екологије Бјелорусије Андреј Худик и представник Министарства пољопривреде и хране Бјелорусије Алексеј Богданов.

Састанку са потпредсједником Владе Бјелорусије претходио је састанак делегације Српске у бјелоруском Министарству за природне ресурсе и заштиту животне средине.

На састанку је разговарано о конкретним видовима могуће сарадње, првенствено када је ријеч о управљању отпадом и заштити животне средине.

Министар за природне ресурсе и заштиту животне средине Бјелорусије Андреј Худик упознао је делегацију Српске да ова замља има много заштићених природних подручја и да је девет одсто територије Бјелорусије под заштитом.

Голићева је рекла да је фасцинирана чистоћом на улицама Минска и изразила наду да би и Република Српска могла да искористи искуства Бјелорусије у области управљања отпадом. Минск се налази међу три најчистија града у свијету.

Голићева је бјелоруског колегу упознала о природним љепотама којима располаже Српска и напоменула да Српска има нешто мало мање од један одсто територије која је под заштитом.

Делегација Републике Српске посјетила је данас и највећу фабрику која се бави раздвајањем отпада на подручју Минска.

- Српска још нема развијен систем раздвајања отпада, а примјери који се могу видјети у Минску помоћи ће надлежнима да у наредном периоду уреде и ту област - наводи се у саопштењу.

Министар Бјелорусије поздравио је мјере које Српска жели да уведе новим Законом о управљању отпадом, првенствено када је ријеч о увођењу накнада за посебне категорије отпада, као што су пластичне кесе, гуме, електрични и електронички отад, акумулатори, батерије и отпадна уља.

Он је истакао да се у Бјелорусији такве мјере већ одавно примјењују и да су се показале као пун погодак када је ријеч о превенцији настанка отпада и кориштењу природних материјала.

Делегација Републике Српске посјетила је и Републички центар за еколошка истраживања који се, између осталог, бави анализом и праћењем свих врста отпада које се произведу у Бјелорусији и главна су институција за контролу докумената за процјену утицаја на животну средину.

Делегација Српске завршиће дводневни боравак у Бјелорусији посјетом Државном хидрометеоролошком заводу.