latinica  ћирилица
19/09/2019 |  22:46 ⇒ 22:50 | Аутор: СРНА

Приједор: Промовисано пет књига из едиције "Овјенчани"

Нова издања из едиције "Овјенчани" чији је издавач Градска управа Приједор промовисана су вечерас у Галерији "Сретен Стојановић" у оквиру 47. Књижевних сусрета на Козари.
Књижевни сусрети на Козари - Фото: СРНА
Књижевни сусрети на КозариФото: СРНА

Након прошлогодишњих првенаца и објављивања књига Бранка Ћопића и Милована Данојлића, ове године ријеч је о пет славодобитника Књижевних сусрета на Козари и то су Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Драган Колунџија, Милосав Тешић и Љубомир Симовић., нагласио је уредник издавачке дјелатности Књижевних сусрета Младенко Саџак .

- Све књиге су имале своје изборе различитих аутора, негдје су их радили пјесници негдје приређивачи, књиге су на неки начин самосвојне, нису то избори које смо могли видјети у досадашњим издањима других издавачких центара па смо и на тај начин покушали да дамо неки израз који је личан и одражава Приједор - истакао је Саџак.

Он је додао да свака од ових књига посједује одјељак о Приједору, о књижевним дешавањима те године на Козари тако да помало реконструишу културу тог времена.

Љубивоје Ршумовић је поводом промоције његове књиге под називом "Крчевина" рекао да прилично дуго долази у Приједор, чији је и почасни грађанин, тако да овај град сматра својим другим завичајем, те поздравио издавачки подухват организатора.

- Кад ми се дала прилика да направим избор за ову библиотеку онда сам једну своју стару идеју која је била прво формулисана као пјесме које сам писао када нисам био пјесник, онда временом када је то сазрело у мени, онда сам тај рукопис назвао крчевина. Крчевина значи како сам ја, то је врста личне интимне митологије - појаснио је Ршумовић који је награду "Књижевни вијенац Козаре" добио 2014. године.

Матија Бећковић, који је исту награду добио 2008. године, истакао је да је њему велика част што је ове године био у жирију за додјелу овогодишњег вијенца Козаре и што је објављена његова књига "Свемирна слова" у едицији "Овјенчани".

- У ствари овјенчан је Приједор и овјенчана је Козара, таквом једном едицијом би се поносио и највећи културни центар. То нису урадили толики градови за које се чини да би им то више припадало. Али су се овдје нашли не само пјесници него и тумачи поезије, зналци, и књижевној науци већ позната имена, тако да су они направили цијелу колекцију књига које ће живјети док је нашег језика - нагласио је Бећковић.

У част књижевника Милосава Тешића који је награду "Скендер Куленовић" добио 2006. године објављена је књига "Жеравија вода". Он је на вечерашој промоцији рекао да је добро што су се организатори сјетили да објављују књиге досадашњих добитника награда ових књижевних сусрета.

- Свакако ће бити добро да се објављују и наредних година књиге досадашњих добитника, јер то је оно што остаје, све остало буде и прође, књига је та која остаје на дуже вријеме - рекао је Тешић.

Пјесник Драган Колунџија, који је награду "Књижевни вијенац Козаре" добио 2011. године рекао је да је захвалан Приједору што је овако лијепу његову књигу штампао под насловом "Корак на дугом путу".

- Ови сусрети су афирмисани и познати и сваком пјеснику је част да своју поезију или прозу објави у овој едицији и ако наставе и ову едицију одрже, то ће бити велики успјех оних који раде у култури наше Републике Српске - рекао је Колунџија.

Све учеснике вечерашње промоције поздравио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић који је изјавио да је књига нешто што се памти, што биљежи вријеме и догађаје.

- Након прошлогодишњих првенаца, ми ћемо кроз наше књижевне сусрете и даље објављивати најбоља књижевна дјела наших лауреата јер желимо да им се одужимо објављујући изводе из њихових најбољих дјела које су они сами бирали и они то с поносом износе као велико достигнуће овог времена - рекао је Ђаковић.

Промоција ових пет књига из библиотеке Књижевних сусрета на Козари очекује се у октобру и Београду, на 64. Сајму књига.