latinica  ћирилица
20/09/2019 |  11:15 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Вучић: Сутрашњи састанак с циљем очувања мира у региону

Предсједник Србије Александар Вучић потврдио је да ће сутра у Београду разговарати са представницима свих значајнијих политичких странака у Републици Српској у жељи да се сачува мир у региону.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

- Доћи ће и предсједник /СНСД-а Милорад/ Додик, доћи ће и /лидер СДС-а/ Мирко Шаровић, доћи ће вјерујем и /лидер ПДП-а Бранислав/ Бореновић и многи други и разговараћемо о томе јер ми желимо да очувамо мир за српски народ да се изборимо за мир, да не угрозимо ни напредак Србије јер ми брже напредујемо него други - каже Вучић.

Вучић је за Телевизији Пинк рекао да Србији не треба заустављање тог напретка "ни на који начин и ни по коју цијену".

- Нама треба мир. Зато наша ситуација није нимало лака, јер сад када одем било где у свет, у складу са Дејтонским споразумом, питају нас и за ситуацију у БиХ, а ја им кажем - `Ми се не мешамо у њихове односе` - додао је Вучић.

Он је рекао да се Србија није мијешала ни када су Црна Гора, Сјеверна Македонија, БиХ причале и причају о НАТО.

- Увек смо ћутали и рекли да је то њихово унутрашње питање. Ми смо војно неутрални. Зато ћемо и да се наоружавамо и опремамо тако да би могли да бранимо своје небо, своју земљу од сваког - истакао је предсједник Србије.

Према његовим ријечима, суштина је да се ствари у региону компликују и боље их је рјешавати сада него остављати за неко будуће вријеме.

- Јер у том будућем времену једна искра може да направи проблеме за све нас, а ја се надам да их нико не жели, а сигуран сам да их Србија не жели - рекао је предсједник Србије.

Он је уочи одласка у Њујорк рекао да ће тамо бити веома тешко јер ће доминантна тема бити Косово и Метохија, али и прилика да током важних билатералних састанака поново изнесе ставове Србије о том питању.

- Чека нас тешка јесен када је у питању Космет - поручио је предсједник Србије.

Подсјећамо, предсједник Србије Александар Вучић састаће се сутра у Београду са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и представницима парламентарних странака из Републике Српске.

Састанку ће присуствовати и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић.