latinica  ћирилица
20/09/2019 |  11:27 ⇒ 18:40 | Аутор: СРНА

Хиљаде дјеце на улицама због климатских промјена

Дјеца широм Азије и пацифичког региона изашла су данас на улице градова у оквиру глобалног протеста са захтјевом да одрасли предузму акцију и спријече катастрофалне посљедице климатских промјена.
Протест у Сиднеју - Фото: Screenshot/YouTube
Протест у СиднејуФото: Screenshot/YouTube

Од Сиднеја до Сеула, од Маниле до Мумбаја, дјеца су напустила школе и окупила се на протестима које је инспирисала шведска тинејџерка Грета Тунберг.

У Аустралији је на протесте изашло више од 300.000 дјеце, родитеља и осталих који подржавају њихове захтјеве, саопштили су организатори.

Широм свијета данас је планирано око 5.000 догађаја у око 150 земаља у оквиру дјеловања покрета "Петком за будућност", пренио је АФП.

На Тајланду су млади демонстранти упали у Министарство за околину и извели перформанс "умирања", док су тражили да власти предузму акцију против климатских промјена.

Активисти захтијевају да политичари и пословни људи предузму драстичне кораке да би се зауставио глобални раст температуре, за који научници кажу да ће имати катастрофалне посљедице по природну средину.

Протести ће кулминирати у Њујорку у вечерњим часовима по локалном времену, гдје се очекује и говор Грете Тунберг.

Омладински самит о клими биће одржан у УН у суботу, 21. септембра.

Генерални скеретар УН Антонио Гутерес потом ће у понедјељак, 23. септембра, бити домаћин ванредног самита на којем ће позвати свјетске лидере да испуне обавезе преузете из Париског климатског споразума из 2015. године.