latinica  ћирилица
20/09/2019 |  12:05 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Вишковић отворио 18. Међународни пољопривредни сајам у Бијељини

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић свечано је данас отворио 18. Међународни сајам пољопривреде "Интерагро" у Бијељини и истакао да Српска у овој години има раст од пет одсто пољопривредне производње и прихода од пољопривреде у односу на претходну годину.

- Пољопривреда је једна од развојних шанси Републике Српске у којој 140.000 домаћинстава остварује одређени приход у овој области, а 40.000 домаћинстава регистровани су као пољопривредна газдинства - рекао је Вишковић на отварању Сајма "Интерагро" који је окупио рекордних 160 излагача.

Премијер је навео и да кроз три стуба улагања у пољопривредну производњу Република Српска ове године издваја 190 милиона КМ.

- Очекујемо да пољопривреда у будућности буде у још бољој позицији, а сада је већ један од главних стубова развоја Републике Српске - поручио је Вишковић.

Он је изразио наду да ће, уз велику подршку Привредне коморе Војводине, Пољопривредни сајам у Бијељини баштинити добра искуства утицајног Новосадског сајма.

Почетку тродневног Сајма пољопривреде у Бијељини присуствовао је и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Малетић, који је указао на значај аграра у Српској и региону, као и потребу да сајамске манифестације буду креатор пословне будућности.

- Сајам је мјесто за промоцију најновијих достигнућа у агробизнису јер се треба стално прилагођавати новинама и потребама пољопривредника - навео је Малетић.

Предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је на отварању "Интерагра" да овај сајам доприноси јачању привредне сарадње и стварању амбијента за брже контакте међу партнерима у региону.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић указао је на велику подршку Владе пољопривреди, истичући да је улагање у овај природни ресурс улагање у снажну Републику Српску.

Уз домаће излагаче најновија достигнућа у агробизнису на "Интерагру" представљају учесници из Србије, Хрватске, Црне Горе, Мађарске, Италије, Аустрије и Турске, а биће заступљени сви сегменти пољопривредне производње.

Организатор Међународног сајма пољопривреде "Интерагро" у Бијељини је предузеће "Град", овогодишњи партнери су Привредна комора Војводине и Привредна комора Републике Српске, а покровитељи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и град Бијељина.

Директор бијељинског предузећа "Град" Славиша Цацановић изјавио је да постоји намјера да садашњи сајамски простор у граду прерасте у мастер-центар.

До недјеље, 22. септембра, на бијељинском сајму биће представљена изложба меда, медоносних ракија и алкохолног пића, те изложба пољопривредне механизације са експонатима вриједним 10 милиона КМ.

Биће постављена и изложба квалитетне приплодне стоке и штандови са сјеменском робом, заштитним средствима, сточном храном, садницама и производима прехрамбено прерађивачких капацитета.

Међународни сајам пољопривреде "Интерагро" одржава се у сајамској хали и на отвореном простору Агротржног центра, на површини од 4.500 метара квадратних.