latinica  ћирилица
20/09/2019 |  13:09 | Аутор: СРНА

Шеранић: Повећана цијена рада са 135 на 145 КМ, настављају се разговори

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је на састанку са премијером Радованом Вишковићем и представницима синдиката у области здравства договорено да цијена рада буде 145 КМ, умјесто досадашњих 135 КМ, те да ће убрзо бити разматране могућности за побољшање статуса здравствених радника.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је договорено да у току наредне седмице буду настављени разговори.

Осврћући се на најаву синдиката да уколико не буде новог договора да ће штрајковати од 1. октобра, Шеранић је навео да је јуче постигнут одређени консензус, а органи синдиката одлучиће да ли ће ићи у штрајк.

- Спремни смо да сарађујемо и да већ наредне седмице отворимо кључна питања у смислу реорганизације здравственог система - додао је Шеранић.

Коментаришући јучерашњу изјаву члана Сектора за здравство у Социјално-економском савјету СДС-а Слободана Станића да 60 милиона КМ од најављеног ребаланса буџета Српске треба бити усмјерено према јавним здравственим установама јер би се та средства по аутоматизму вратила у буџет, Шеранић је рекао да је то нереално јер је то ребаланс републичког буџета, а не Фонда здравственог осугурања.

- Колеге из СДС-а сигурно добро знају како се финансира здравство. Њихов приједлог је нереалан - оцијенио је Шеранић.