latinica  ћирилица
20/09/2019 |  14:04 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Осуда говора мржње новинарке Гордане Катане

Удружење новинара Републике Српске, најоштрије осуђује погрдне ријечи које је новинарка дневног листа Ослобођење из Сарајева, Гордана Катана, упутила народном посланику Срђану Мазалици, те позива новинарска удружења и редакције да јавно учине исто и ограде се од оваквог говора мржње.
Удружење новинара Републике Српске -
Удружење новинара Републике Српске

Позивање на "забрану размножавања" било коме, јесте реторика из мрачне прошлости, која је давно побијеђена у антифашистичкој борби током Другог свјетског рата, саопштило је Удружење новинара Републике Српске

Недопустиво је, зато, да се у 21. вијеку на такав начин обраћа неистомишљеницима у јавном простору, а поготово јер то чини неко кога се проглашава борцем за слободу говора и активистом за људска права.

Тим више, јер ово није први пут да Гордана Катана, у најмању руку непримјереним рјечником за јавност, напада оне чији јој се ставови не допадају.

При том, она нештедимице друге проглашава "фашистима", те је се поставља у позицију оцјењивача нечијег професионализма, моралности и објективног извјештавања. Подсјећамо, такође, да је потицање и наговарање на самоубиство кривично дјело.

Уз то госпођа Катана је чланица Удруге/удружења БХ новинари, Клуб новинара Бања Лука, те сарадник многих организација и медија који се у својим статутима и програмима залажу за борбу против оваквих негативних појава, те од њих првих очекујемо адекватну санкцију.

Овом приликом госпођу Катану позивамо да се јавно извини посланику Мазалици и цјелокупној јавности, а оне који не осуде овакво понашање, те наставе са селективним приступом, осуђујући нападе у јавности према томе ко је нападач, обавјештавамо да више никада не могу иступати као савјест заједнице, а поготово у име новинара.

Новинар Данијел Хаџи-Симић истакао на друштвеној мрежи Фејсбук, да су ријечи које је извјесна Г. Катана упутила Срђану Мазалици, не смију проћи тек тако, управо због 24/7 прозивања других да су "фашисти".

- Монолитна шутња на овакве појаве из редова људскоправних инквизитора, основни је разлог због којег сам дао пуну подршку и заложио своје име при реактивацији Удружења новинара Републике Српске. Ти и такви људи, поготово они који данас шуте и не осуђују овај чин, више никада не смију доћи у позицију да се представљају као савјест заједнице, а поготово да иступају у име новинара - поручио је он.