latinica  ћирилица
20/09/2019 |  14:06 | Аутор: СРНА

Трнинић: Отклањањем црних тачака до сигурнијих путева у Српској

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас у Власеници да је на путевима у Српској идентификовано више од 40 црних тачака, чија санација увелико траје, с циљем повећавања безбједности у саобраћају.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

- Агенција за безбједност саобраћаја Српске и Јавно предузеће Путеви Републике Српске идентификовали су више од 40 црних тачака на путевима у Српској. Три смо већ санирали, за девет радимо пројектну документацију за санацију, а остале смо обиљежили саобраћајном сигнализацијом и у догледно вријеме ћемо и њих санирати - изјавио је Трнинић.

Трнинић, који је данас у Власеници присуствовао манифестацији Дан безбједности у саобраћају, у оквиру обиљежавања Европске седмице мобилности, рекао је да је мото акције "Пјешачите са нама".

- Желимо да укажемо да је потребно више прибјегавати вожњи бициклима и јавним превозом, па и пјешачити, чиме ћемо смањити загађење ваздуха - рекао је Трнинић.

Он је подсјетио да Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и Ауто-мото савез Српске, уз покровитељство Министарства саобраћаја и веза, спроводе низ едукативних и превентивних активности, с циљем повећања безбједности саобраћаја.

- Резултате имамо, статистика се знатно поправља - смањен је број страдалих у саобраћајним несрећама, иако нисмо задовољни све док постоји и један страдали. Али, морам изразити своје задовољство што прошле године није био ниједан страдали, нити повријеђени учесник у саобраћају, млађи од 14 година - истакао је Трнинић.

Представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске посјетили су Дјечији вртић "Први кораци" и Средњошколски центар "Милорад Влачић", гдје су одржали предавања о темама "Десет лекција које живот значе" и "Алкохол и млади возачи".

Централни дио данашње манифестације у Власенци уприличен је на платоу испред Пољопривредног факултета, гдје су на импровизованом саобраћајном полигону представљени демонстратор употребе сигурносног појаса, симулатор превртања, те текозване "пијане наочаре" које симулирају утицај алкохола на човјека.

Представник Агенције Милан Тешић новинарима рекао је да сличне манифестације организују често, на задовољство и иницијативу градова и општина у Српској, с циљем упознавања свих припадника друштва, поготово дјеце, о важности безбједности у саобраћају.

- Агенција је кроз јавне позиве за суфинансирање пројеката помогла два пројекта у Власеници, који се директно тичу безбједности саобраћаја - рекао је Тешић новинарима.

Тешић је, коментаришући проблем безбједности саобраћаја у Републици Српској, рекао да су у протеклих осам мјесеци на путевима у Српској погинула 83 лица, од којих у јулу и августу 36.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић новинарима је рекао да је ова локална заједница протеклих година урадила много на повећању безбједности у саобраћају, те да су лоцирали све проблематичне тачке.

- Уочили смо све недостатке које имамо и израдили пројектну документацију, а средства смо обезбиједили уз помоћ Агенције и Министарства. Очекујем да ће у току ове седмице бити расписан тендер за набавку комплетне хоризонталне и вертикалне сигнализације што ће у наредним мјесецима бити завршено - рекао је Краљевић.

У данашњој акцији, коју су организовали Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и општина Власеница, учествовали су и припадници власеничке Територијалне ватрогасне јединице.