latinica  ћирилица
20/09/2019 |  14:28 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

У четвртак отварање свечане манифестације Дан Музеја Републике Српске

Прес конференција, поводом свечане манифестације Дан музеја и предстојећих догађаја у Музеју Републике Српске, одржана је у четвртак 19. септембра у 12. часова у Сталној поставци Музеја Републике Српске.
Музеј Српске - прес (Фото: Музеј Српске) -
Музеј Српске - прес (Фото: Музеј Српске)

Директор Музеја Миладин Савић је саопштио да ће у четвртак, 26.09.2019., 89. година од оснивање ове институције бити обиљежено свечаним отварањем изложби "Свети заштитници земље руске" и "Руско чудо", Московског државног обједињеног музеја - националног парка (МГОМЗ).

- Отварање ових изложби на Дан Музеја Републике Српске је резултат међумузејске сарадње између Музеја Републике Српске и Државне установа за културу града Москве "Московски државни музејски комплекс за умјетност, историју и архитектурумузеј природе и пејзаша, музејски резерват, историју и архитектурумузеј природе и пејзаша, музејски резерват". Сарадња је започета у 2018. години прдстављањем изложбе Музеја Републике Српске "Змијањски вез-свјетско нематријално насљеђе” у Москви - изјавио је директор Музеја Миладин Савић.

Изложба "Свети заштитиници руске земље" састоји се од 28 фотографија руских икона које су израђене у периоду од XVI до XIX вијека а изложба "Руско чудо" говори од древној палати цара Алексеја Михајловића. Данијела Ђукановић, музејска савјетница етнолог, презентовала је специфичности изложбе.

- Три иконе спадају у најстарије икона на свијету, а према легенди насликао их је свети апостол и јеванђелиста Лука. Према предању, икону је насликао још за живота Богородице на дасци стола на којој је Христ вечерао са мајком и праведним Јосифом. МГОМЗ ће изложбом "Руско чудо" представити дрвену палату цара Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов (1645-1676). Палата је изграђена 1667. године на имању Коломенско, недалеко од Москве, древној дједовини великих московских кнежева и руских царева. Палата је ремек-дјело руске дрвене архитектуре, творевина талентованих мајстора: резбара, тесара, ковача, сликара. Љепота дворца је опчињавала савременике, који су га називали "Осмим чудом свијета" и упоређивали га са "драгуљем из шатул" - објаснила је Данијела Ђукановић.

Програм обиљежавања 89 година од оснивања Музеја Републикие Српске биће настављен и наредног дана, 27. септембра у 12 часова, Коваљ Максим Борисович, замјеник директора МГОМЗ и Књазева Светлана Јурјевна, стручњак одјељења музејских збирки ће одржати и предавање под називом "“Споменици архитектуре и историја Московског државног музеја-резервата Коломенскоје-Измајлово-Љубљино.”

Свечано отварање изложбе "Педесет година од земљотреса у Бањој Луци (1969 -2019)" је најавио аутор изложбе Миленко Ђорђевић, виши кустос историчар. Изложба ће бити отворена 24. 10. 2019. године. Аутор изложбе је објаснио да је "земљотрес однио 15 људских живота, преко 1000 људи је теже или лакше повријеђено а материјална штета је причињена на око 90.000 стамбених јединица, школских, културних, здравствених и административних објеката.

- Војска и грађани су рашчишћавали рушевине а помоћ је пристигла захваљујући солидарности становништва из свих крајева бивше Југославије, Европе и свијета - навео је он.

Бранислав Гашић, музејски савјетник je поводом Свечаноg отварањa Сталне поставке Прирадњачког одјељења, 10. октобра .2019. године, изјавио да је Нова Стална изложбена поставка Природњачког одсјека Музеја Републике Српске замишљена тако да прикаже најважнија и најраспрострањенија природна станишта која постоје на њеној територији, као и васкуларну флору, флору гљива и фауну кичмењака која их настањује.

- Те три скупине живих бића одабране су зато што и, иначе, имају највећи утицај на опстанак људске врсте, пошто пресудно утичу на цијелу биосферу. Намјера аутора је била подизање свијести посјетилаца о богатсву, разноликости, значају и угрожености живог свијета у нашим крајевима - рекао је он.

Виши музејски педагог Наташа Ного, координатор манифестација Недјеља дијетета, која се одржава током прве седмице октобра, (7.-13. 10.2019.) и Свјетски дан дјетета (21.11.2019.), истакла је важност рада Одјељења за образовно педагошки рад, те најавила манифестације које се традиционално одржавају у Музеју.

- Ово су традиционалне манифестације посвећене дјечијим правима и потребама, које приређујемо у сарадњи са школама и центрима како би подстакли међусобну интеракцију и разумијевање међу дјецом те скренули пажњу јавности на обавезе друштва према дјеци, као и на актуелне проблеме са којима се дјеца суочавају - додала је она.

Предавање и радионицу у Родитељској кући најавила је Ана Браташевец, стручни сарадник за комуникације и промоцију Музеја, комуниколог.

- У оквиру педагошких програма Музеја Републике Српске ће 30. октобра бити одржане радионица и предавање у Родитељској кући. Дјеци обољелој од малигних болести и љиховим родитељима, презентоваћемо поједине експонате како би дјеца која су на лијечењу имала прилику учествовати у лежерним и забавним активностима упознајући музејску грађу. Предавање ће бити прилика да се родитељи боље упознају са најсавременијим и најдјелотворнијим методама борбе против малигних обољења путем здраве исхране и позитивне интерперсоналне комуникације - истакла је она.

14. Ревија археолошког филма најављена је за период од 7. до 11. октобра.

- Филмови нам стижу из Народног музеја у Београду, гдје су приказани на Међународној смотри археолошког филма која се одржава од 1998. године. Филмове које у Музеју Републике Српске преузимамо за Ревију археолошког филма већ 14. година, нека су од новијих остварења у продукцији документарног археолошког филма - изјавила је координатор ове манифестације Ана Браташевец.