latinica  ћирилица
20/09/2019 |  18:08 ⇒ 21/09/2019 | 07:38 | Аутор: РТРС

Састанак у Београду: Да ли ће бити постигнуто национално јединство?

На позив предсједника Србије Александра Вучића, у Београд сутра путују предсједници политичких странака из Републике Српске. Разговараће о политичкој кризи у БиХ, коју додатно продубљује декларација СДА. Да ли ће, на овај изазов, власт и опозиција у Српској, послати јединствен политички одговор?!

У жељи да сачува мир у региону, предсједник Александар Вучић у Београду окупља лидере парламентарних странака из Српске. Долазак на састанак потврдили су предсједници СНСД-а и СДС Милорад Додик и Мирко Шаровић, а Вучић за столом очекује и лидере осталих странака.

- Разговараћемо о томе јер желимо да очувамо мир за српски народ да се изборимо за мир, да не угрозимо ни напредак Србије јер ми брже напредујемо него други...Нама треба мир. Зато наша ситуација није нимало лака, јер сад када одем било гдје у свијет, у складу са Дејтонским споразумом, питају нас и за ситуацију у БиХ, а ја им кажем - ми се не мијешамо у њихове односе - истакао је Вучић.

То цијене лидери у Српској, а цијене и могућност да о свим важним питањима могу да разговарају са Вучићем. Јасно је то ставила до знања предсједница Српске Жељка Цвијановић која је нагласила да Србија, као потписница Дејтонског споразума, има право да буде извјештавана о ономе што се овдје дешава.

- Ми ћемо на том састанку размијенити мишљења и не очекујемо да нам неко да магичну формулу за рјешавање проблема, нити би Вучић то икада радио, што је и доказао безброј пута - изјавила је предједница Цвијановић.

Једна од формула могла би да буде јединство странака из Српске, које предсједник Владе Радован Вишковић сматра неопходним у овом, како оцјењује, кључном моменту за Српску.

- Очекујем пуно и не очекујем ништа. Све зависи од тога колико ће бити јединства политичких субјеката из Републике Српске...Не може нам нико помоћи, ако ми нисмо у стању сами себи да помогнемо - истакао је Вишковић.

Састанак код Вучића био је и једна од тема сједнице Предсједништва СДС-а. Мирко Шаровић, још једном је потврдио да ће присусвовати састанку на којем ће, каже, пренијети став странке да не треба стварати неизвјесност у друштву, јер је то, како оцјењује, директна пријетња миру и стабилности у БиХ.

- Сматрамо да је то важан тренутак да се у оквиру дијалога чује и наше размишљање о актуелној ситуацији у БиХ јер ће то бити тема која ће вјероватно доминирати - нагласио је Шаровић.

Да је ријеч о важном дијалогу став је и лидера НДП-а Драгана Чавића. Нада се да ће бити успостављена стална комуникација ове врсте, јер је, додаје, Србија директно везана за унутрашња питања БиХ.

- Овај разговор је од великог значаја. Очекујем да неће бити оптерећен дневнополитичким односима, него да ће на столу бити битне теме од интереса за Србе свугдје - каже Чавић.

ПДП у састанку са Вучићем, како оцјењује генерални секретар ове странке, не види ништа лоше. Подсјећа да ПДП има интензивну комуникацију и сарадњу са Вучићем и странком на чијем је челу.

- Наравно да ће Бореновић да прича са господином Вућићем, али причаће и са свим осталима, саслушаће сваки аргумент, сваки добронамјеран савјет и донијеће одлуке - истакао је генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша.

А одлука, када је ријеч о декларацији СДА, требало би да буде јединствена, поручују политички аналитичари. У ситуацији која, кажу, подсјећа на 1991. годину, ако нема српског јединства, биће немогуће носити се са оваквим изазовом на прави начин.

Политички аналитичар Александар Павић очекује да ће на сутрашњем састанку бити постигнут договор о јединственом ставу према декларацији СДА.

 - Ко не стане у тај строј, показаће се ко је и какав је - каже Павић.

Састанку у генералном секретаријату предсједника Србије, осим лидера странака, требало би да присуствују и предсједница Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић и предсједник Парламента Недељко Чубриловић.