latinica  ћирилица
20/09/2019 |  18:16 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ потврдило - у октобру путују у Београд на састанак с Вучићем и Ердоганом

Чланови Предсједништва БиХ учествоваће 8. октобра у Београду на трилатералном састанку, са предсједницима Србије Александром Вучићем и Турске Тајипом Ердоганом, и полагању камена темељца за ауто-пут Београд Сарајево, у близини Раче. Прије данашње, редовне сједнице, разговарали су са амбасадорима САД-а, Велике Британије, Француске, Италије и Њемачке.

Укупна ситуација и потреба да се дође до компромиса, те потреба да Предсједништво због своје структуре представља одређену врсту лидера у тој причи – била је основна тема састанка чланова Предсједништва са амбасадорима пет земаља.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је након данашње сједнице да су тројица чланова покушали да дођу до компромиса када је ријеч о формирању власти, односно о слању Годишњег националног програма (АНП) за НАТО. Он је казао да о томе нема компромиса, односно нема никаквих помака.

- До нас је сад да видимо шта ћемо и како ћемо, како изаћи из ове ситуације када је ријеч о формирању власти и у причи око МАП-а, АНП-а, НАТО пута. Амбасадори нису имали приједлоге, нису ни критике. Слушали смо шта имају да кажу, а ми смо рекли шта мислимо - рекао је Комшић.

Песимизам због неформирања власти на бх. нивоу годину након избора исказао је руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов који је оцијенио да је ова тема постала талац вјештачких проблема и да су изгледа неке унутрашње и спољне снаге једноставно заинтересоване за одржавање статуса кво, јер им одговара тренутни састав Савјета министара. Иванцов истиче и су иницијативе СДА у супротности са Дејтоном.

- Очигледно је да су иницијативе СДА које предвиђају реформу устава у супротности са темељним принципима Дејтона и да су опасне, јер могу изазвати рушење система етничке равнотеже, што може имати врло озбиљне посљедице. Није изненађујуће да два друга конститутивна народа сматрају ово пријетњом свом положају у земљи - саопштио је Иванцов.

О декларацији СДА није се, бар не званично, разговарало у згради Предсједништва БиХ, гдје је одржана редовна сједница на којој су чланови Предсједништва прихватили позив Александра Вучића да 8. октобра учествују на трилатералном састанку Србија – БиХ – Турска, када би требало да буде положен и камен темељац за ауто-пут Београд-Сарајево у близини Раче.

А до тада требало би и да се ријеши питање граничног прелаза и моста Братољуб између Братунца и Љубовије, за чији је завршетак Предсједништво прије мјесец обавезало Савјет министара да обезбиједи додатна три милиона марака. На став Дениса Звиздића да је за то потребно усвојити буџет, из Предсједништва данас одговарају да постоје буџетске резерве. Реакција на Звиздићев став стиже и из Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истиче да Звиздић већ неколико година опструише изградњу граничног прелаза и моста Братољуб.

- Србија је свој дио испунила, саградила мост, који сада стоји саграђен без употребе. То је за Гинисову књигу вјеровали или не - каже Вишковић.

Али, по ко зна који пут понавља Вишковић, тамо гдје престаје здрав разум настаје БиХ и мост Братољуб најбољи је примјер тога.