latinica  ћирилица
20/09/2019 |  20:35 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Захвалност Вучићу за однос према Републици Српској

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да поштује став Србије према БиХ, те да је веома задовољан како се Србија односи према Републици Српској и веома захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу и његовом тиму који "упорно у континуитету показују и доказује својим понашањем и акцијама свој однос".
Милорад Додик и Александар Вучић, архив - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик и Александар Вучић, архивФото: ТАНЈУГ

Додик је истакао да политички представници Републике Српске из власти и опозиције долазе на сутрашњи састанак у Београд, након Декларације СДА, да разговарају и информишу Вучића, а не да Србија доноси било какву одлуку.

- Мислим да тај консултативни формат треба одржати да се разговара. Овај пут смо код Вучића, можда ће он једног дана доћи код нас да причамо - рекао је Додик за РТС.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да ће обавијестити Вучића да је СНСД предложио да веома хитно буду донесене измјене Кривичног закона Републике Српске, којима ће се увести кривично дјело непоштивања ставова парламента, Владе и предсједника Српске.

- Ако се иде у заједничке институције БиХ, а бирани сте у Српској, то значи да ће моћи да се воде кривични поступци због непоштовања тих ставова - истакао је Додик.

Он је рекао да захваљује Вучићу за сутрашњи састанак у Београду, условно речено и власти и опозиције из Српске, и носилаца највиших функција у Српској, с намјером да се информишу о ставу Србије.

Додик је подсјетио да је Србија потписала Дејтонски споразум у своје и у име Републике Српске, те додао да је у БиХ евидентно кршење Дејтонског споразума од оних који би требало да га бране, односно високих представника.

Он је подсјетио на наментута бонска овлашења у тешком тренутку за Србе, истичући да је на основу тих овлашења направљено много неправног посла у БиХ, донесено много закона који нису у складу са Уставом, као што је о Савјету министара, а Републици Српској су отете надлежности које Српска жели сада да врати.

- Ако нам не врате те надлежности и ако не желите да причате о томе како да се то поправи, онда ми морамо да размишљамо о свом статусу. Али, код нас има неких који мисле да је њихов сав статус да са муслиманима сједе у заједничким институцијама, које им дају неку позицију, а не борба за Републику Српску - рекао је Додик.

Коментаришући чињеницу да на састанак са Вучићем долазе представници и владајућих и опозиционих странака из Републике Српске, Додик је рекао да је то прилика да власт и опозиција у Српској разговарају.