latinica  ћирилица
20/09/2019 |  21:22 ⇒ 21:55 | Аутор: СРНА

Градишка: Одржани "Дани старих заната, витештва и традиције" (ФОТО)

Трећа манифестација "Дани старих заната, витештва и традиције", на којој се представило 17 занатлија и неколико удружења која се баве очувањем традиције, одржана је данас у Градишци.
Дани старих заната, витештва и традиције у Градишци - Фото: СРНА
Дани старих заната, витештва и традиције у ГрадишциФото: СРНА

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да изложба старих заната треба све да подсјети како се некада живјело и радило, те да грађани, посебно дјеца и млади, виде који су то занати некада били тражени, а данас због нових технологија полако нестају.

- Желимо да пренесемо новим генерацијама како се некада живјело и производило на овим просторима, те да сачувамо културну баштину Градишке и Републике Српске - нагласио је Аџић.

Директор Културног центра Градишка Жељко Благојевић навео је да се на изложби старих заната представило 17 занатлија и неколико удружења која се баве очувањем традиције овог краја.

- Одржан је и концерт етно-групе Ива - рекао је Благојевић.

Сепетар Душан Станишљевић из Турјака рекао је да се платењем сепета бави тридесетак година, а ову вјештину научио је од свог оца.

Дани старих заната, витештва и традиције у Градишци

- Сепети су се некада много више продавали и користили, али и данас може нешто да се заради - рекао је Станишљевић и додао да је за плетење једног сепета потребно око три часа, док много више времена изискује припрема материјала.

Ковач Рајко Бакић из Крушкика навео је да је овај занат у дјетињству научио од свог оца, али се њиме интензивније почео бавити прије тридесетак година.

- Посла и даље има, али много мање него раније - рекао је Бакић.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић рекао је да је у градском парку организовано "витешко село", које је замишљено као велика дјечија играоница у којој је показано мачевање витезова, дјечије мачевање, гађање луком и стријелом, школа јахања, те разни полигони и такмичења за малишане.

- Покушавамо да бар на један дан дјеци вратимо витешке игре и да их видимо како се свему томе радују - нагласио је Вујиновић.

Дани старих заната, витештва и традиције у Градишци

Глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица рекао је да је његов задатак био да у интерекцији са дјецом прикаже витешки живот и вјештине, те јахање коња.

- Приказали смо и борбу витеза на коњу и витеза на земљи, да би указали на надмоћ витеза коњаника којег краси елеганција покрета и историјска димензија споја коња и човјека - навео је Вујиновић.

У "витешком селу" учествовали су козарачки витезови "Русаг", Народно позориште Републике Српске са својим репликама средњовјековних ношњи, глумци и аниматори из Бањалуке, коњички клуб "Посавко", Ловачко удружење "Просара", Удужење "Мост" и Културно-умјетничко друштво "Коловит" из Градишке.

Манифестацију "Дани старих заната, витештва и традиције" су у оквиру "Градишке јесени 2019" организовали Културни центар Градишка и градски Завичајни музеј.