latinica  ћирилица
21/09/2019 |  15:36 | Аутор: СРНА

Република БиХ подсјетник на Казане и муџахедине

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ саопштио је данас да је период постојања Републике БиХ за Србе који су остали на њеној територији било вријеме смрти.
Муџахедини - Фото: AP
МуџахединиФото: AP

- Након што је проглашена Република БиХ, територија гдје је вршена њена ефективна власт постала је мјесто гдје су Срби вишак и баласт којег се треба ријешити, што је довело до чињења масовних злочина, протјеривања и формирања логора за Србе - наводи се у саопштењу.

Из Одбора указују на многобројне примјере таквих поступања, попут злочина на Казанима поред Сарајева, Брадини крај Коњица, злочине код Чипуљића и Поточана код Бугојна, злочине регуларне јединице тзв. Армије БиХ "Ел муџахедин" на територији Возуће, као и 28. дивизије тзв. Армије БиХ у Залазју поред Сребренице, те злочине око Смолуће и српских села поред Тузле.

- Као завршница је такозвана ослободилачка операција "Сана", када је са јасним планом вршено протјеривање Срба и паљење свих српских села на подручју Унско-санског кантона. Пети корпус је запалио 38 српских цркава на територији коју је "ослобађао" - подсјећају из Одбора.

У саопштењу се напомиње да је такозвана Армија Републике БиХ организовала и дјеловала у логорима "Силос" у Тарчину и такозваном Петом павиљону у Зеници.

Термин Република БиХ, како истичу из Одбора, код Срба у БиХ отвара болна сјећања на браћу Голубовић из Коњица, дјечака Слободана Стојановића из Каменице поред Зворника, на стравичну судбину сарајевских Срба, као и на ритуална убијања у кампу поред Гостовића.

- Подручје гдје је ефективну власт вршила Република БиХ је подручје које је остало без Срба. На подручју Града Сарајева, који је сада под контролом исте елите која је водила и Републику БиХ, сада живи само 13.300 од пријератних 133.874 Срба. Треба рећи да се ових 13.300 Срба вратило у Сарајево тек након што је укинута Република БиХ - наводи се у саопштењу.

Из Одбора указују да је на подручју Зенице и околних општина, гдје је ефективну власт вршила Република БиХ, живјело 70.098 Срба, а да их се након рата вратило и сада, према попису, живи само 5.543, као и да је на подручју Тузле и околних општина у моменту проглашења Републике БиХ живјело 63.943 Срба, а да сада има 7.058 повратника.

Одбор за заштиту Срба на пордучју Федерације БиХ упозорава да ни након завршетка рата и гашења Републике БиХ те формирања федерације кантона и других административних цјелина, није направљен никакав искорак да се Србима пружи гаранција да су као повратници добродошли на територију бивше Републике БиХ.

Из Одбора указују да је доказ за то стање у Тузланском кантону, гдје су од 251 државног службеника у кантоналној Влади само четири Србина, док је од 190 намјештеника само троје Срба.

- Знамо ми да Бошњаци воле бившу Републику БиХ и да би више вољели да је званична застава БиХ она са љиљанима. Али сви треба да знају да Срби имају свјеже памћење на оно што им се дешавало на тој територији и да се сјећање на оно што се десило српском народу у Републици БиХ никада неће избрисати - закључују из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

На Конгресу СДА недавно је усвојена декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним. Декларација предвиђа и успостављање "босанског језика".