latinica  ћирилица
21/09/2019 |  16:41 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Интерагро: Висококвалитетна грла понос сточарства Српске

Други дан пољопривредног сајма Интерагро у Бијељини је у знаку сточарства.

На изложби стоке представљено је више од 100 висококвалитетних расних грла. Домаћи узгајивачи показали су да у својим стајама могу да узгоје квалитетна грла која не заостају за оним са европских фарми.

Најуспјешнијим фармерима, награде и признања за квалитет изложених грла уручио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић. У категорији крупне стоке, шампионским пехаром за колекцију јуница награђени су Вићо Симић из Вршана и Миленко Тадић из Амајлија, а Предрагу Јефтићу из Скелана уручена је златна медаља за колекцију оваца "ил д франс".

- Ова награда значи даљи рад и борбу, али и наставак наше производње ка свјетлијој будућности. Жеља је да се у посао сутра укључе и моја дјеца, да се то настави - каже Предраг Јефтић.

Сајам у Бијељини представља јединствен догађај ове врсте у Српској, не само због традиције и квалитета организовања, већ због значаја и користи коју доноси Републици Српској.

- Оно што је Пољопривредни сајам у Новом Саду за Србију, или Бјеловар за Хрватску, то је овај сајам за Српску, а надам се и за БиХ, јер сличних сајамских манифестација овог формата и садржаја немамо на другим мјестима - истакао је ресорни министар Борис Пашалић.

Осим доприноса у промоцији домаће производње, сајам пружа и нова сазнања произвођачима и посјетиоцима. Сава Семберија представила је 180 производа који су без конзерванса и вјештачких боја. Од тога се 85 одсто производње извози на страно тржиште.

Стево Филиповић, директор Сава-Семберије, каже да само здравим и квалитетним производом можемо бити конкурентни компанијама из других земаља које имају огромна средства.

Предраг Миличић, из Агрекса, каже да ова компанија чврсто држи лидерску позицију када је ријеч о живинарству на подручју бивше Југославије. Истакао је да ће у наредних десетак дана Агрекс бити и званично на листи извозника конзумних јаја на тржиште ЕУ.

Да је пољопривредна производња све више изазов за младе генерације и шанса за успјех, потврдили су најмлађи чланови породице Перић из Осмака.

Митар Видаковић, Огњиште Перићи, Осмаци, каже да супротно тренду одласка младих из Републике Српске, желе да остану на свом имању и прошире пословање. Навео је да им учешће на сајму представља изузетно важно искуство и да су веома задовољни реакцијама посјетилаца.

Видан напредак је и у примарној производњи што је резултат рада савјетодавних служби, рекао је министар Пашалић.

- Наш циљ је да направимо повезницу између научних институција и пољопривредних произвођача посредством савјетодавних служби и управо ту службу јачамо и јачаћемо је и у будућности - нагласио је министар.