latinica  ћирилица
21/09/2019 |  18:11 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Пропада имовина вриједна милионе долара

Од настанка заједничке војске, наоружање које је Војска Републике Српске унијела у Оружане снаге БиХ пропада у складиштима, умјесто да као вишак буде продато, а новац уплаћен у буџет Српске.

Процијењена вриједност вишкова наоружања и муниције у војним депоима у БиХ је најмање 200 милиона долара, од чега бар половина потиче из Војске Републике Српске. Истраживали смо, због чега се ратна техника, попут оне у касарни у Палама, не продаје, већ је изложена пропадању и крађи?

Политика: уништи или донирај, умјесто да продаш и зарадиш - доминира у Министарству одбране БиХ које је задужено за рјешавање вишкова наоружања. Захваљујући "успаваним" српским кадровима и "тихој" опструкцији бошњачке политике, некада респектабилна техника Војска Републике Српске, компатибилна са Војском Србије и тражена на другим тржиштима, више од деценију труне у складиштима претварајући се у старо гвожђе.

Из Министраства одбране БиХ наводе да у периоду од 1.06.2006. године до данас није продано ништа од наоружања и војне опреме који су одлуком Предсједништва БиХ из 2009. године, оглашени неперспективним и вишковима за ОС БиХ.

Неперспективно, односно непотребно за ОС БиХ је 18 тенкова, праге, камиони у касарни "Милош Обилић" у Палама. Били су исправни и употребљиви до прије коју годину, чекала се одлука надлежних и купац. Осамдесет одсто од продаје ишло би у буџет Републике Српске, умјесто тога са тенкова су покрадени хладњаци без којих су неупотребљиви. О дрским крађама 200 килограма тешких дијелова мотора, никада није вођена истрага.

Из Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме Републике Српске наводе:"Немамо посебна сазнања у којој мјери су са тенкова Т 55 и М 84 поскидани и отуђени поједини дијелови и склопови, али имамо податке да је то рађено у складу са одлукама органа у ланцу командовања: Предсједништво, Министарство одбране БиХ, Заједнички штаб ОС БиХ и у оквиру пљачки које попримају шире размјере."

Министарство одбране БиХ није испоштовало Споразум из 2008. године, склопљен између Савјета министара БиХ и влада ентитета о продаји вишка наоружања и муниције, чија је вриједност и до 200 милиона долара - каже бивши бх. парламентарац који је то питање неколико пута стављао на дневни ред сједнице Комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ. Продајом вишкова наоружања, Република Српска би добила трећину колико и ФБиХ, једнак дио Министарство одбране БиХ и ремонтно-производни капацитети намјенске индустрије у оба ентитета.

- То су озбиљна средства која је Република Српска могла да употреби за развој своје инфраструктуре. Могу слободно да кажем да постоји невјероватна опструкција од стране оних који не желе да Република Српска на било који начин дође до озбиљних средстава која су апсолутно њена, јер је то имовина ВРС, а која је проглашена неперспективном имовином - рекао је Борислав Бојић, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ /2014-2018/.

Продају је, како сазнајемо, својевремено спречавао бивши министар одбране Зекеријах Осмић. Умјесто тога, наоружање које највећим дијелом потиче из ВРС донирано је Авганистану, а муниција која је уништавана као наводно нестабилна и сада се користи у ОС БиХ. Тако је Српска, не само остала без своје војске, већ су изгубљени милиони од могуће продаје сада већ расходоване и покрадене војне технике која је некад била понос ВРС.