latinica  ћирилица
22/09/2019 |  07:36 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

Требиње окупило реномиране стручњаке из области кардиологије

У Требињу је одржан стручни састанак кардиолога, који је окупио реномиране стручњаке из области кардиологије и лијечења срчаних обољења.

Организатор састанка је Удружење кардиолога Српске.

Циљ традиционалног скупа који се већ неколико година организује у Требињу је подизање знања, усвајање најновијих препорука из области кардиологије заједно са колегама из Србије - поручују из Удружења кардиолога Републике Српске.

- Ове године имамо врхунски експерте из Србије из области неонинвазивне и инвазивне кардиологије, одабране теме, лијечење болести срца са шећерном болести, предавања везана за најновије лијекове који се примјењују у кардиологији - истакла је проф. др Тамара Ковачевић-Прерадовић, предсједница Удружења кардиолога Републике Српске. 

На првом мјесту као узрок смрти су управо кардиоваскуларна обољења и то у цијелом свијету и испред карцинома- упозоравају стручњаци.

- Ми према неким таблицама спадамо у регион који има већи ризик кардиоваск обољења с обзиром на економски статус, све што смо преживјели, јако битно да се сретнемо са колегама, да би се регион повезао и да би се заједно борили са свим задацима и проблемима које имамо - каже проф. др Ана Ђорђевић Дикић, предсједница Удружења кардиолога Србије.

Требало би да се направе заједничке таблице ризика за наше поднебље да знамо шта се код нас дешава и превенција треба да крене од малих ногу- категорични су кардиолози.